петък 27 ноември 2020
у дома ЕС Breuk over handelsverdrag dreigt: EU en VK steeds dichter bij 'no-deal'

Прекъсване на търговското споразумение: EU и Великобритания са по-близо до „без сделка“

De Britse premier Johnson heeft zijn omstreden aanpassingen op de Brexit-wet die aan de eerder gemaakte afspraken tussen Brussel en Londen morrelt definitief door het Lagerhuis gekregen. Gisteravond was de finale stemming en die leverde een comfortabele 340-256 meerderheid op.

De Europese Commissie wijst erop dat de Britse wet internationaal recht schendt. Londen spreekt van “een beperkte schending”. De Europese Commissie heeft “geen enkel signaal” dat de Britten hun omstreden brexitwet van tafel zullen halen. De EU zal “niet terughoudend” zijn met juridische stappen, zei vicevoorzitter Maroš Šefčovič eerder na afloop van overleg met de Britse brexitminister Michael Gove in Brussel. Daarbij is ‘eind september’ als uiterste datum genoemd.

Op 1 en 2 oktober houden de Europese staatshoofden een ingelaste EU-top, en volgende week wordt een uitspraak verwacht van het Europees Parlement. De EU eiste eerder deze maand dat Londen zijn interne marktwetgeving nog deze maand intrekt. Maar Šefčovič bleef vaag over welke strafmaatregelen de commissie overweegt als dat niet voor 1 oktober gebeurt.

De Britse wetswijziging moet nog wel door het Hogerhuis, maar een datum daarvoor is nog niet bekend. De kans is niet uitgesloten dat Boris die Hogerhuis-behandeling zo lang mogelijk uitstelt, en daarmee de EU min of meer dwingt als eerste een breuk te veroorzaken.

Boris Johnson heeft eerder gezegd dat uiterlijk op 15 oktober duidelijk moet zijn of er een EU-VK-handelsakkoord komt. Als Brussel en Londen er niet in slagen een handelsakkoord te sluiten, dreigt niet alleen vanaf 1 januari een chaotisch economisch verkeer tussen de EU en het VK.

De Europese agrarische koepelorganisatie Copa zegt dat een eventuele no-deal kan leiden tot verwoestende klappen voor de landbouwsector van Europa en Groot-Brittannië. Het vooruitzicht dat onderhandelaars er niet in slagen om tot een akkoord te komen, zal resulteren in een verwoestende dubbele klap voor boeren, agrovoedingsbedrijven en handelaars die al worstelen met de COVID-19-pandemie, zo zegt COPA.

De afgelopen twee jaar hebben producenten en handelaren van Europese levensmiddelenbedrijven, lidstaten en anderen zich voorbereid om de schok van het vertrek van de Britten uit de EU op te vangen. Maar waar die bedrijfstakken voorspelbaarheid nodig hebben, hebben ze tot nu toe alleen onzekerheid, zonder duidelijkheid over hoe de export vanaf 1 januari 2021 zal worden behandeld.

Zo moet er nog een heel stelsel van importheffingen en douanecontroles worden ontwikkeld, en moet de transportsector nog worden aangepast. Eerder werd er gesproken van files van duizenden vrachtwagens bij de veerboten in de Britse havens.

популярен

Сега САЩ изтеглят последните войски от турския фронт в Сирия

САЩ изтеглят всички останали американски войници от Северна Сирия. Президентът Тръмп разпореди това ....

EP: нарушаване на европейското обещание за балканските страни & #8216; стратегически пропуск & #8217;

Блокадата на Холандия, Франция и Дания срещу преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания е „стратегическа пропуск“. С ...

Отлагане в Берлаймонт: EU вече чака румънски и британски кандидати

Този уикенд новата Европейска комисия трябваше да работи под ръководството на новия президент Урсула фон дер Лейен ...

EU заплашва Нидерландия с процес на защита на пенсионната система

Холандия трябва бързо да направи нещо относно регулациите, които затрудняват гражданите да претърпят пенсиите си в чужбина ...

EU Съд: Испания трябва да признае избора на каталунски европейски политици

Съдът на ЕС постанови, че каталунският политически лидер Ориол Джункерас, затворен в Мадрид, има парламентарен имунитет ...

Само вътре

Poolse kippenvleesexport stort in door overproductie en vogelgriep

In de Poolse pluimvee-industrie zijn de prijzen de afgelopen dagen tientallen procenten gedaald door overaanbod. De export van kippenvlees brengt al...

Евродепутатите искат да спрат вноса на аржентинско конско месо

Петдесет евродепутати призоваха Европейската комисия незабавно да спре вноса на аржентинско конско месо.

По-малко замърсяване на въздуха при EU означава по-малко преждевременни смъртни случаи

Качеството на въздуха в Европа се е подобрило през последното десетилетие, но повечето EU държави все още не успяват да изпълнят международните здравни стандарти ....

Американските кланици бяха проводник за коронални инфекции

Големите американски кланици и месопреработвателни компании действаха като канал за замърсяване на covid 19 за техните служители тази пролет.

Белгийците инвестират милиони във фонд за устойчиви хранителни технологии

Европейските инвеститори, белгийското федерално правителство и някои богати белгийски бизнес семейства са събрали 275 милиона евро за устойчиви храни и селскостопански технологии ....