Sobota 31 Říjen 2020
Domů EU EU zemědělské odbory: nepřizpůsobujte Mercosur, ale nechte to úplně

EU zemědělské odbory: nepřizpůsobujte Mercosur, ale nechte to úplně

Frankrijk heeft daadwerkelijk bij de EU een veto uitgesproken tegen de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen. Dat werd al verwacht na eerdere kritiek van president Macron.

De belangrijkste reden is de toegenomen ontbossing in de regio. Bovendien hebben tientallen Europese boerenorganisaties opgeroepen het Mercosur-verdrag niet zozeer aan te passen of te versoepelen maar helemaal in te trekken. Zij eisen gereguleerde toegang tot de markt.

Met het pact willen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen de grootste vrijhandelszone ter wereld tot stand brengen. Dat moet bedrijven in de EU vier miljard euro aan douanerechten besparen en de export stimuleren. Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay behoren tot Mercosur.

Frankrijk is niet de enige criticus in de EU. De vrijhandelsovereenkomst is in sommige andere EU-landen ook controversieel. Oostenrijk, Nederland, Frankrijk, Ierland en België laten bijvoorbeeld duidelijk kritische stemmen horen. Duitsland, dat momenteel het voorzitterschap van de EU-Raad bekleedt, heeft eerder gezegd door te willen gaan met de ratificatie, maar bondskanselier Angela Merkel heeft tegenwoordig ook kritiek op de overeenkomst.

Daarom wordt in agrarische kringen in de EU gevreesd dat Duitsland, met enkele kleine correcties, de kritische lidstaten alsnog zou kunnen laten instemmen en het licht-gewijzigde verdrag alsnog kan doorgaan.

In een gezamenlijke Europese boerenverklaring roepen 43 boerenorganisaties in 14 landen – België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zwitserland en Spanje – en de koepelorganisaties ECVC en EMB er op aan om de overeenkomst volledig te verwerpen.

“Met de overeenkomst zal de import van vlees, suiker en soja uit de Mercosur-landen bijvoorbeeld toenemen, waarvan de productie steeds industriëler wordt in verband met de agressieve exportoriëntatie”, aldus een van de boerenbonden-voorzitters. Biodiversiteit in het midden van de Amazone moet wijken voor dit systeem. In verband met deze ontwikkeling staan ​​ook mensenrechtenschendingen op de agenda.

”Tegelijkertijd staan Europese ​​boerenfamilies voor grote uitdagingen om klimaat- en diervriendelijker voedsel te produceren, wat hogere kosten op de boerderijen met zich meebrengt. De toenemende en ongekwalificeerde import uit de Mercosur-landen leidt ook tot toenemende prijsdruk onder Europese boerenfamilies.

Dit handelsbeleid en de ongelijke productie-, milieu- en sociale normen in het voordeel van de landbouwsector versnellen het einde van boerderijen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, ” aldus de brief van de 43 bonden uit de 14 EU-landen.

Populární

USA nyní stahují poslední jednotky z turecké fronty v Sýrii

Spojené státy stahují všechny zbývající americké vojáky ze severní Sýrie. Prezident Trump to nařídil ....

EP: porušení evropského slibu balkánským zemím & #8216; strategická slečna & #8217;

Blokáda Nizozemska, Francie a Dánska proti přístupovým jednáním se Severní Makedonií a Albánií je „strategická slečna“. S ...

Odložení v Berlaymont: EU nyní čeká na rumunské a britské kandidáty

Tento víkend měla nová Evropská komise pracovat pod vedením nové prezidentky Ursula von der Leyen ...

EU ohrožuje Nizozemsko procesem ochrany důchodového systému

Nizozemsko musí rychle udělat něco s předpisy, které občanům ztěžují podstoupit důchod v zahraničí ...

EU Soud: Španělsko musí uznat volbu katalánských evropských politiků

Evropský soudní dvůr rozhodl, že katalánský politický vůdce Oriol Junqueras uvězněný v Madridu měl parlamentní imunitu ...

Jen uvnitř

Zpoždění v zemědělství EU kvůli koróně; Zelení chtějí stažení

De afhandeling van het nieuwe Europese landbouwbeleid loopt door de toenemende corona-besmettingen in Brussel vertraging op. De...

Britská obchodní dohoda EU: nyní probíhají práce na textech smluv

Onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben in Londen vooruitgang geboekt in hun onderhandelingen over een toekomstig Europees-Brits...

USA opět povolují Dicambu v americkém zemědělství a zahradnictví

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA heeft de onkruidverdelger Dicamba van chemieconcern Bayer voor vijf jaar goedgekeurd, ondanks grote kritiek.

Polský parlament odkládá rozhodnutí o novém přísnějším právu zvířat

Het Poolse parlement stelt de behandeling van een strengere dierenwet voorlopig uit. De Landbouwcommissie annuleerde dinsdag onverwacht de behandeling van de...

Nižší rychlost porážky ještě není vidět; mobilní porážka bude brzy možná

Nederland kan op dit moment nog niet de slachterijen verplichten tot een lagere slachtsnelheid. Om zo’n verplichting te kunnen opleggen, moet...