Sobota 31 Říjen 2020
Domů EU EU chce zastavit migranty ze zemí mimo Evropu a rychle je poslat zpět

EU chce zastavit migranty ze zemí mimo Evropu a rychle je poslat zpět

De EU-landen worden niet verplicht asielzoekers over te nemen van andere EU-landen. In een nieuw asielzoekerspact komt de Europese Commissie tegemoet aan het verzet van enkele EU-landen als Polen, Hongarije en Tsjechië die al jarenlang weigeren vluchtelingen onderdak te verlenen.

Wel wil de Europese Commissie een systeem opzetten voor crisissituaties waarin de EU-landen meebetalen aan de opvang in andere EU-landen. Ook moeten EU-landen die niet zelf vluchtelingen willen opnemen, de opvang of repatriëring van een aantal migranten in andere landen adopteren.

De focus van het Europese migratiebeleid moet liggen bij de terugkeer van kansloze asielzoekers. Die procedure moet sneller en beter, meent het dagelijks EU-bestuur.

Brussel wil bovendien verbeterde opvangcentra ‘aan de grenzen’ van de EU (in Turkije, Libanon of Noord-Afrika) waar vluchtelingen snel geïdentificeerd, gescreend en geregistreerd worden. Binnen vijf dagen moet duidelijk zijn of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, of dat de persoon teruggestuurd moet worden.

Het Europees Parlement bespreekt de nieuwe strategie donderdagochtend in Brussel met vice-voorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas en Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Zij presenteren daar het voorstel voor het nieuwe Asiel- en Migratiepact aan de leden van de parlementscommissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).

De Europese Commissie stapt definitief af van het in 2016 gelanceerde idee dat lidstaten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te nemen, zoals ze dat tijdens de migratiecrisis van 2015 wel heeft geprobeerd. Dat voorstel is door de EU-regeringsleiders nooit aanvaard omdat er te veel landen tégen waren.

In plaats daarvan komt er een donatie- en adoptiesysteem. Als de druk op zuidelijke EUI-landen te groot wordt, moeten andere landen bijspringen. Ze moeten dan ontfermen over afgewezen asielzoekers in een van die overbelaste landen, en zorgen voor hun terugkeer naar land van herkomst.

Als landen voor dat mee-betalen en adopteren kiezen, hebben ze bijna een jaar de tijd om terugkeer voor elkaar te krijgen. Als dat niet lukt, moeten ze die aielzoeker alsnog zelf opnemen en daarna vanuit eigen land verder aan de terugkeer werken. De EU-landen en het Europees Parlement moeten akkoord gaan met de nieuwe wetsvoorstellen. Dat kan nog wel eens minstens een jaar gaan duren.

In een eerste reactie zei de Nederlandse PvdA-Europarlementariër Kati Piri “dat het recht om asiel aan te vragen binnen de Europese Unie overeind blijft staan. En ook worden alle verzoeken nog steeds individueel beoordeeld. Die basisprincipes zijn goed,” aldus Kati Piri.

Ook noemde ze het logisch dat er meer werk wordt gemaakt van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel. Dat betreft momenteel bijna 2/3de van alle asielzoekers. Wel merkte ze op dat dit voorstel vooral solidair lijkt te zijn met de EU-landen, maar de vraag is hoe solidair het is met de vluchtelingen?

De ambities voor een nieuw beleid zijn volgens de Eurofractie van de ChristenUnie goed, maar Europarlementariër Van Dalen maakt zich wel zorgen over de haalbaarheid van de plannen. Van Dalen noemde de migratieproblematiek op het Griekse eiland Lesbos groot en daarom mag dit plan niet falen. “Met alleen solidariteit gaan we het niet redden. Terecht wordt gesteld dat alle EU-landen moeten meebetalen of opvangen. Zo niet, dan moeten er sancties komen in de vorm van kortingen op de Europese fondsen.”

Populární

Rusští občané mohou chtít smutek pro rodiny MH17

Většina ruských občanů má pocit, že by jejich země měla zármutek příbuzným sestřeleného malajského osobního letadla ...

Evropští zemědělci proti barevnému kódu Nutriscore jako etiketě EU

V boji za výběr potravinového štítku pro celou EU se evropská lobby farmářů připojila k italským protestům proti ...

Ruské tanky nyní na tureckém (NATO) jižním křídle

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během své návštěvy tureckého ministra zahraničí Mevluta Casuvoglu prokázal velmi porozumění ...

Barnier bude také jednat o britské obchodní dohodě EU

Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier byl jmenován vedoucím týmu EU, který bude jednat o budoucí dohodě o volném obchodu s Velkou Británií. Barnier vede ...

Ne všechna odborová práva platí také na evropské úrovni

Evropský soud v Lucemburku rozhodl záporně o případu zahájeném evropskými odborovými svazy proti evropským ...

Jen uvnitř

Zpoždění v zemědělství EU kvůli koróně; Zelení chtějí stažení

De afhandeling van het nieuwe Europese landbouwbeleid loopt door de toenemende corona-besmettingen in Brussel vertraging op. De...

Britská obchodní dohoda EU: nyní probíhají práce na textech smluv

Onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben in Londen vooruitgang geboekt in hun onderhandelingen over een toekomstig Europees-Brits...

USA opět povolují Dicambu v americkém zemědělství a zahradnictví

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA heeft de onkruidverdelger Dicamba van chemieconcern Bayer voor vijf jaar goedgekeurd, ondanks grote kritiek.

Polský parlament odkládá rozhodnutí o novém přísnějším právu zvířat

Het Poolse parlement stelt de behandeling van een strengere dierenwet voorlopig uit. De Landbouwcommissie annuleerde dinsdag onverwacht de behandeling van de...

Nižší rychlost porážky ještě není vidět; mobilní porážka bude brzy možná

Nederland kan op dit moment nog niet de slachterijen verplichten tot een lagere slachtsnelheid. Om zo’n verplichting te kunnen opleggen, moet...