Čtvrtek 29 Říjen 2020
Domů EU Nový šéf COPA varuje před „dogmatickým“ Green Deal

Nový šéf COPA varuje před „dogmatickým“ Green Deal

Het nieuwe Europese voedselbeleid moet worden herzien als uit een effectbeoordeling blijkt dat het negatieve gevolgen heeft voor de boeren, zegt de nieuwe voorzitter van Europese agrarische koepel COPA, de Francaise Christiane Lambert.

In een exclusief interview met Euractiv accepteerde ze de noodzaak om landbouw af te stemmen op milieudoelstellingen en steunde ze de van-boer-tot-bord-strategie, maar waarschuwde voor ‘dogmatische’ doelen in de Green Deal-strategie.

Verkozen in 2017 als de eerste vrouw van de Franse boerenvakbond FNSEA, werd ze vorige week ook benoemd tot voorzitter van de COPA. Als veehouder met meer dan 19 jaar ervaring op haar naam, is Lambert van jongs af aan een sterke voorvechter van de landbouw.

Volgens haar is het nodig om de F2F-doelen te koppelen aan de capaciteit van de markt. “Als de GD-strategie bijvoorbeeld luidt dat 25% van de landbouwgrond moet worden gebruikt voor biologische landbouw: zullen Europese burgers dan ook 25% biologische voedselproductie eten?” vroeg ze.

Lambert betreurde dat bij de presentatie van de strategie vooraf geen impact-studie naar de toekomstige gevolgen is gedaan. “Zonder effectbeoordeling kan geen beslissing worden genomen. En als er negatieve aspecten naar voren komen, moeten ze worden herzien”, voegde ze eraan toe.

Een soortgelijke opmerking werd eerder ook al gemaakt door landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, die de mogelijkheid heeft geopend om de ambitieuze doelstellingen van F2F in een later stadium te herzien als de voedselzekerheid wordt bedreigd. “Als zou blijken dat deze strategie zowel de voedselveiligheid als het concurrentievermogen van onze landbouw bedreigt, dan zouden deze doelstellingen moeten worden herzien”, zei hij in juli voor de Franse Senaat.

De nieuw gekozen COPA-cheffin verdedigde het belangrijkste landbouwsubsidie-programma van de EU, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), tegen aanvallen, met name die van milieugroepen. Ze uitte haar teleurstelling over het feit dat ‘landbouw’ vorige week niet werd vermeld in de eerste State of the Union-toespraak van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Lambert zei dat ze van plan is voortaan jaarlijks zelf een eigen “State of the Agricultural Union” te maken.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de onzekerheden die de handel met zich brengt, was Lambert duidelijk dat landbouw centraal moet staan in internationale handelsovereenkomsten. Geïnspireerd door ex-handelscommissaris Phil Hogan, sprak ze haar steun uit voor ‘open strategische autonomie’.

Ze waarschuwde dat het openstellen van grenzen de EU in concurrentie zou kunnen brengen met landen die niet dezelfde productieregels hebben en benadrukte dat de EU geen producten kan binnenlaten uit landen waarmee geen gemeenschappelijke normen bestaan, zei ze, vooral met het oog op ontwerpovereenkomsten met Mercosur of Oceanië.

Populární

EU odsuzuje turecký postup proti Kurdsovi a zastavuje pomoc se zbraněmi

28 zemí EU dočasně již Turecku neposkytuje zbraně, ale zdržuje se zavedení embarga na plné zbraně. Také ...

Společnost Macron nominuje obchodního manažera za nového francouzského komisaře EU

Francouzský prezident Emmanuel Macron nominoval 64letého šéfa Thierry Bretona ze skupiny Atos IT za kandidáta na post ...

Johnson nechce s Farageem hlasovat; SNP chce referendum znovu

Vedoucí strany Brexit Nigel Farage nabídl britským konzervativcům koalici v nadcházejících volbách, ale předseda vlády Boris Johnson mezitím ...

Více podpory pro celý výbor EU než pro předsedu Von der Leyena

Evropský parlament ve Štrasburku s nečekaně velkou většinou schválil novou Evropskou komisi vedenou předsedou Komise Ursula ...

Protest Evropského parlamentu proti policii proti antosexuální politice

Evropský parlament odsoudil Polsko za vytvoření desítek oblastí bez gayů. Díky široce podporovanému usnesení ...

Jen uvnitř

VS laat opnieuw Dicamba toe in Amerikaanse land- en tuinbouw

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA heeft de onkruidverdelger Dicamba van chemieconcern Bayer voor vijf jaar goedgekeurd, ondanks grote kritiek.

Pools parlement stelt besluit over nieuwe strengere dierenwet uit

Het Poolse parlement stelt de behandeling van een strengere dierenwet voorlopig uit. De Landbouwcommissie annuleerde dinsdag onverwacht de behandeling van de...

Lagere slachtsnelheid nog niet in beeld; mobiel slachten straks wel

Nederland kan op dit moment nog niet de slachterijen verplichten tot een lagere slachtsnelheid. Om zo’n verplichting te kunnen opleggen, moet...

Evropský parlament požaduje pro disidenty dalších 39 miliard rozpočtu a pokuty

Evropský parlament si i nadále udržuje svoji pozici při jednáních o evropském víceletém rozpočtu (2021–2027). Rozpočtový výbor Evropského parlamentu ...

Zejména evropští zemědělci a rybáři utrpěli ztráty kvůli brexitovým zvykům

Odchod Britů z Evropské unie škodí zejména nizozemskému zemědělství, potravinářskému a potravinářskému průmyslu, ...