Neděle 6 Prosinec 2020
Domů Mezinárodní Polský parlament odkládá rozhodnutí o novém přísnějším právu zvířat

Polský parlament odkládá rozhodnutí o novém přísnějším právu zvířat

Polský parlament prozatím odkládá diskusi o přísnějším zákoně o zvířatech. Komise pro zemědělství v úterý neočekávaně zrušila nakládání s kontroverzním novým zákonem o dobrých životních podmínkách zvířat. Zrušeno je také plenární zasedání parlamentu, které se bude konat ve středu.

De Poolse agrarische organisaties hebben daarom ook afgezien van hun voor vandaag geplande verkeersblokkades bij de regeringsgebouwen in Warschau. Zij hopen dat dit uitstel het begin van afstel is.

De Poolse autoriteiten hebben nog geen verklaring voor het uitstel gegeven. Mogelijk heeft het te maken met de gelijktijdige protesten bij het parlement tegen een nieuwe anti-abortuswet. Ook gelden in Polen steeds strengere corona-maatregelen.

Het wetsvoorstel heeft de afgelopen maanden geleid tot omvangrijke demonstraties in steden en dorpen op het uitgestrekte Poolse platteland. De Poolse boeren verwijten de PiS-politici een ‘overval’ (omdat ze er eerder nooit iets over hebben gezegd) en ‘doordukken’ (omdat tegenstribbelende PiS-politici werden ontslagen en vervangen).

Een Pools parlementslid zei gisteren ‘dat het de vriezer ingaat’, maar het is nog niet duidelijk of dat slaat op de hele wet, of alleen op de tientallen amendementen van de Poolse Senaat. Een woordvoerder van de Poolse PiS-regeringspartij zei dat premier Kaczynski vasthoudt aan de nieuwe dierenwet.

De nieuwe dierenwelzijnswet zou leiden tot een verbod op onverdoofd slachten, op het fokken van nertsen, en het houden van varkens en kippen in kooien. De nieuwe wet zou een einde maken aan de omvangrijke Poolse halal pluimvee-export naar landen in het Midden-Oosten. Maar de Senaat had met tientallen amendementen het wetsontwerp behoorlijk afgezwakt.

Die amendementen komen er op neer dat het verbod op ritueel slachten níet gaat gelden voor de ( op het platteland omvangrijke) pluimveesector, dat andere verboden pas over 2,5 jaar ingaan, en het verbod op nertsenfokkerijen pas over vijf jaar.

Het is onduidelijk of het Poolse parlement met zulke concessies instemt, of dat die zijn ‘voorgekookt’ door PiS-politici en daarmee verhuld terugkrabbelen. Dat gebeurde ook zeven jaar geleden, bij een eerdere strengere Poolse dierenwet.

Populární

& #8216; Boris Johnson se chystá požádat EU o nové zpoždění Brexit & #8217;

Britský premiér Boris Johnson se chystá požádat o odložení EU pro Brexit, nyní, když ...

Zpoždění Brexitu: tři dny, týdny nebo měsíce? Nebo déle a také referendum?

Evropská unie je připravena odložit Británii o další tři měsíce, pokud britský premiér Boris Johnson ...

Dánsko souhlasí s výstavbou ruského plynovodu Nord Stream 2

Dánsko je poslední evropskou zemí, která souhlasila s cestou výstavby plynovodu Nord Stream 2.

Ukrajinský vývoz kuřecích prsou + kostí od nynějška na trh EU

Téměř neomezený dovoz ukrajinského drůbežího masa končí. Dohoda o přidružení s východoevropskou zemí se proto mění ...

Chorvatsko také chce co nejdříve euro a bezvízové schengenské pásmo

Chorvatský premiér Andrej Plenković objasnil, že Chorvatsko, nejnovější nováček EU, se připojuje k vnitřním kruhům ...

Jen uvnitř

EFSA-voedsel: aparte toets voor Crispr-Cas veredeling niet nodig

Het Europees bureau voor Voedselveiligheid (EFSA) vindt dat er geen extra EU-regels nodig zijn voor het gebruik van CRISPR-CAS veredelingstechnieken. Daarmee...

Dreigende boetes voor Fidesz en PiS blokkeren het EU-meerjarenbudget

Europa werkt aan een ontsnappingsroute om aan een dreigend Pools-Hongaarse veto tegen het Europese meerjarenbudget te omzeilen. Dat Pools-Hongaarse verzet...

Amerikaanse boeren kijken uit naar Biden’s landbouwminister

In de Amerikaanse agrarische sector wordt met enige spanning uitgekeken naar de keus van president-elect Jo Biden voor het USDA-ministerschap. Biden...

Padělané kuřecí maso bude brzy na jídelním lístku v singapurských restauracích

Singapur je první zemí na světě, která udělila povolení k vstupu kultivovaného masa do potravinového řetězce. The American Eat Just (San ...

Ruský podezřelý z MH17 chce také vyslechnout další ruské svědky

Soud v Haagu souhlasil s žádostmi právníků ruského podezřelého z MH17 Olega Poelatova o další svědky ...