torsdag den 22. oktober 2020
Hjem EU UK kødindustri frygter tab efter fiasko af EU-handelsaftalen

UK kødindustri frygter tab efter fiasko af EU-handelsaftalen

Den britiske kødforarbejdningsorganisation (BMPA) advarer premierminister Boris Johnson om, at 1,2 milliarder pund årlig kødeksport vil være i fare, hvis han ikke hurtigt når til en handelsaftale med EU.

Ook zeggen de vleesverwerkers dat er duizenden banen op het spel staan als de Britten niet binnen drie maanden hun zaken beter op orde brengen. Eerder hebben Britse landbouworganisaties, de autobouwers, transportondernemingen en de voedingsmiddelenindustrie zich in soortgelijke bewoordingen uitgesproken.

In een sterk geformuleerd persbericht reageren de vleesverwerkers op de bekendmaking dat premier Johnson wil terugkrabbelen op eerder met de EU gemaakte afspraken over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

In de Politieke Verklaring is afgesproken dat na de Brexit de EU-regels wel van kracht blijven in de Britse provincie Noord-Ierland, omdat er anders weer een échte, harde grens met de republiek Ierland zou moeten komen. Daarvan was juist bij de beëindiging van de Noord-Ierse burgeroorlog afgesproken dat zo’n grens er nooit meer zou komen. In dat geval zouden Engeland, Wales en Schotland wel uit de EU stappen, maar Noord-Ierland niet.

De werkafspraken over wederzijdse voortzetting van import en export zouden door Brussel en Londen worden vastgelegd in een handelsverdrag. Daarover wordt inmiddels acht maanden vrijwel vruchteloos onderhandeld, en dreigt nu geheel te mislukken door het ‘terugkrabbelen’ van Boris Johnson.

In dat geval stapt het VK zónder handelsverdrag uit de EU, hetgeen betekent dat vanaf 1 januari de wereldwijde WTO-regels van toepassing zullen zijn op álle handel tussen VK en EU. En de WTO-regels bepalen dat er wederzijds op vrijwel alle diensten en goederen douanerechten moeten worden betaald.

In dat geval wordt de Britse vleesindustrie geconfronteerd met (bijvoorbeeld) toeslagen van veertig procent op rundvlees, of dertig procent op zuiveldproducten. Vier maanden geleden liet de Britse regering voor het eerst doorschemeren dat de import en export met de EU toch niet zo geruisloos en vlekkeloos zou blijven verlopen, en dat voor sómmige producten sóms een kléin douanetarief nodig zou zijn.

Nu blijkt dat het over drie maanden wel eens voor álle producten altíjd fórse heffingen zullen worden. Premier Boris Johnson heeft gezegd dat er voor 15 oktober een handelsovereenkomst met de EU moet zijn gesloten, en hij beweert dat, als het niet gebeurt, beide partijen ‘dat moeten accepteren en verder moeten gaan’, eraan toevoegend dat dit een ‘goed resultaat’ zou zijn voor het VK.

Minister George Eustice (Buitenlandse Handel) nam een ​​soortgelijk standpunt in en suggereerde dat een no-deal, zonder EU-handelsverdrag, met WTO-tarieven van bijvoorbeeld 40% op de export van rundvlees, een ‘goede deal’ zou zijn, aangezien het Verenigd Koninkrijk dan onafhankelijk van de EU zou worden.

De BMPA zei echter dat, de realiteit is dat veel belangrijke kwesties onopgelost blijven. “De voorbereidingen voor de Brexit verlopen in een slakkengang en de ‘Brexit Report Card’ van de Britse regering vertoont enkele flagrante zwakheden in een exportsysteem dat op het punt staat massaal overbelast te raken”, aldus de vereniging.

BMPA-chef Nick Allen zei dat de vleesverwerkende industrie hun geduld heeft verloren en we roepen de regering op om deze problemen op te lossen voordat het te laat is. “Met minder dan vier maanden te gaan, heeft Groot-Brittannië een jammerlijk gebrek aan infrastructuur en mensen om het nieuwe exportsysteem te bedienen. Als dit niet wordt aangepakt, zal dit resulteren in enorme vertragingen, extra kosten en verloren bestellingen.”

populær

Nødmøde NATO og EU om tyrkisk invasion af det nordlige Syrien

Udenrigsministrene fra EU-landene drøfter "alle aspekter" af den syriske krise i Luxembourg mandag ...

Holland ønsker hurtige tog fra hele EU til Eurovision Song Contest i Rotterdam

De nederlandske transport- og transportmyndigheder har opfordret de europæiske jernbanevirksomheder til at bruge specielle tog til Eurovision Song Contest, efter ...

Juncker ved farvel efter fem år: & #8216; Brexit spildt tid og energi & #8217;

Europa-Kommissionens præsident Jean-Claude Juncker har mere eller mindre udtrykt sin beklagelse for det hele med Brexit ...

Også i den tyske delstat Thüringen var den politiske & #8216; midterste & #8217;

Indbyggerne i den østtyske delstat Thüringen stemte massivt for radikale partier ved regionale valg. Det radikale venstreparti Die ...

Tyrkiet kæmper for at installere israelsk gasledning til Europa

Efter flere års forhandlinger er der opnået en aftale om opførelse af en ubådrørledning fra Israel til Europa. Tyrkiet ...

Lige indeni

Ukrainsk kyllingegigant drager fordel af europæiske skatteparadiser

Det ukrainske fjerkræfirma MHP bruger brevkassevirksomheder i de europæiske skatteparadiser i Luxembourg og Cypern for at undgå skatter på hjemmemarkedet.

Europa-Parlamentet træffer beslutning om navnet veggieburger og kulturkød

Denne uge vil Europa-Parlamentet stemme om, hvorvidt kulturkød eller vegetabilsk mad kan være 'kød' eller 'burger' eller 'bøf' ...

LNV-ministre: minimer venligst ændringer i EU landbrug

Efter drøftelser om natten i Luxembourg er de europæiske landbrugsministre enige om deres kriterier for den nye fælles ...

Mindre skade på den hollandske økonomi på grund af korona end i EU

De indirekte konsekvenser af den første bølge af korona-pandemien i Holland var allerede udarbejdet i en række områder i sommer ....

Hollandske PvdA-medlemmer i EU mod for lidt klima i landbruget

De nederlandske PvdA-MEP'er truer med at stemme imod den nye syv-årige landbrugspolitik for den fælles landbrugspolitik, hvis den ikke indeholder nok Green Deal-miljøforanstaltninger. Det siger ...