Samstag, 28. November 2020
Zuhause EU Von der Leyen: GLB könnte noch besser sein; Timmermans: ggf. zurückziehen

Von der Leyen: GLB könnte noch besser sein; Timmermans: ggf. zurückziehen

Het is nog niet te laat om in het nieuwe gemeenschappelijk Europese landbouwbeleid méér rekening te houden met het Milieu- en Klimaatbeleid van de EU-Green Deal.

Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in een antwoordbrief aan de fractie van De Groenen. Zij vinden dat het afgezwakte landbouwbeleid helemaal moet worden ingetrokken.

Von der Leyen betreurt het dat zowel het Europees Parlement als de 27 LNV-ministers op meerdere onderdelen afgezwakte standpunten hebben ingenomen dan het voorstel van de Commissie. Donderdag begint in Brussel de triloog, het drie-partijen-overleg van Parlement, Commissie en Raad van Ministers, om tot een definitief gezamenlijk standpunt te komen.

Von der Leyen zegt dat er nog kansen voor verbetering zijn en overweegt daarom geen intrekking van het Commissievoorstel. De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans houdt die mogelijkheid wel nadrukkelijk open, zo zei hij onlangs in een vraaggesprek met RTL Nieuws.

De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout vindt het jammer dat Von der Leyen het GLB-voorstel niet wil intrekken, en van vooraf-aan opnieuw beginnen. Von der Leyen heeft er al fijntjes op gewezen dat het voorstel in 2018 is opgesteld door de vórige Commissie, en niet door haar ploeg. Ook zegt ze dat de Green Deal geen belemmering maar een oplossing is…

Eickhout is wel tevreden “dat de Commissievoorzitter het met ons eens is over het belang van de Green Deal om klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Het is goed om te zien dat ze benadrukt dat de van boer tot bord-strategie en biodiversiteit moeten worden ingebed in het nieuwe GLB”, aldus Eickhout.

Als de milieu- en klimaatdoelen van de Green Deal ( hét paradepaardje van de Commissie-Von der Leyen !), níet worden gehaald omdat ‘de landbouw’ onvoldoende meewerkt, sluit Timmermans intrekking niet uit. Een woordvoerder van de Commissie benadrukte dat het zo ver nog niet is.

Volgens Timmermans hebben de boeren de Green Deal nódig om een toekomstbestendige bedrijfstak te worden. Hij wijst er op ‘dat tachtig procent van de miljoenensubsidies terechtkomt bij twintig procent van de boeren. En dan zijn dat nog niet eens doorsnee-boerenfamilies maar grootgrondbezitters en landbouwconglomeraten’.

De bezwaren van Von der Leyen en Timmermans richten zich er vooral op dat in het nieuwe GLB een tweejarige ‘proefperiode’ is opgenomen. De centrumrechtse en conservatieve meerderheid van het Europees Parlement (vooral ook uit Oost-Europese agrarische landen) wil de mogelijkheid openhouden om tussentijds aan te passen, stil te zetten of terug te draaien.

Ook ziet Timmermans het helemaal niet zitten dat er meer controle en uitvoering wordt overgedragen aan de individuele landen (lees; de nationale LNV-ministeries). Dus kan Brussel straks wel constateren dat er iets niet goed gaat, maar is het aan de landen zelf om te bepalen of ze er iets tegen dóen.

De triloog-onderhandelingen worden de komende weken gevoerd in drie verschillende onder-commissies. Die besprekingen worden achter gesloten deuren gehouden. De afspraak geldt dat er ‘niets is afgesproken totdat alles is afgesproken’. Daardoor kunnen geen tussentijdse resultaten worden gemeld, en wordt het waarschijnlijk midden-december uiteindelijk een kwestie van ‘slikken of stikken’.

In tegenstelling tot voorgaande keren worden de triloog-onderhandelingen niet geleid door de Landbouwcommissaris (Wojciechowski), maar door Timmermans (ENVI-Klimaat en Milieu) en Stella Kyriakides (EFSA-Voedselveiligheid). Voor Nederland geldt bovendien dat er slechts één Nederlander van de AGRI-commissie in één van de drie onderhandelingsteams zit: Bert-Jan Ruissen (SGP).

Bovendien wordt deze GLB-triloog niet alleen door AGRI-leden gedaan, maar er zit ook een rapporteur van de ENVI-milieucommissie als geassocieerd lid in de belangrijkste onderhandelingsdelegatie. Daarmee is het opstellen van nieuwe landbouwbeleid niet langer een ‘alleingang’ van de landbouwcommissie en de goed-gesmeerde Europese agrarische lobby, maar kan de Green Deal-waakhond ENVI nog roet in het eten gooien. In de ENVI-milieucommissie zitten zes Nederlanders, onder wie twee ondervoorzitters Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazenkamp (Partij voor de Dieren).

Beliebt

EU-Länder gegen türkische Invasion in der kurdischen Region in Nordsyrien

Laut der Europäischen Union muss die Türkei ihre Militäreinsätze in Syrien einstellen. EU-Kommissionspräsident Jean-Claude Juncker fordert Ankara auf, sich zurückzuhalten ...

Boris Johnson ohne Unterstützung aus Nordirland auf EU für den Brexit

Der britische Premierminister Boris Johnson droht, seine Unterstützung für ...

China ärgert sich über den europäischen Preis für den uigurischen Dissidenten Ilham Tohti

China ist verärgert über die Verleihung des Sacharow-Preises für Gedankenfreiheit an die Uiguren ...

LibDems und SNP haben jetzt einen eigenen Brexit-Wahlvorschlag vorgelegt

Vor wichtigen Abstimmungen im Unterhaus über einen britischen Abschied von der Europäischen Union und das Verfassen von ...

Iran und USA in vollem Umfang über Kollisionsrate; Notfalltreffen EU und NATO

Josep Borell, Hoher Vertreter Europas für Außenpolitik, hat den iranischen Außenminister Javad Zarif eingeladen, ...

Nur drinnen

Deutschland kann nach Weihnachten schlachtfertige Schweine kaufen

Die deutsche LNV-Ministerin Julia Klöckner schließt nicht aus, große Bestände an unverkauftem Kalbfleisch und Schweinefleisch aufzukaufen, aber nicht ...

Die polnischen Hühnerfleischexporte brechen aufgrund von Überproduktion und Vogelgrippe ein

In der polnischen Geflügelindustrie sind die Preise in den letzten Tagen aufgrund des Überangebots um zehn Prozent gefallen. Der Export von Hühnerfleisch hat bereits ...

Die Abgeordneten wollen die Einfuhr von argentinischem Pferdefleisch stoppen

50 Abgeordnete haben die Europäische Kommission aufgefordert, die Einfuhr von argentinischem Pferdefleisch unverzüglich einzustellen.

Weniger Luftverschmutzung in EU bedeutet weniger vorzeitige Todesfälle

Die Luftqualität in Europa hat sich in den letzten zehn Jahren verbessert, aber die meisten EU-Länder erfüllen immer noch nicht die internationalen Gesundheitsstandards.

Amerikanische Schlachthöfe waren ein Kanal für Koronainfektionen

Die großen amerikanischen Schlachthöfe und Fleischverarbeitungsunternehmen haben in diesem Frühjahr für ihre Mitarbeiter als Kanal für die Verunreinigung von Deckstoffen fungiert.