31 Σεπτεμβρίου 2023
Αρχική σελίδα 1ΤΡ7 Ο Τίμερμανς παροτρύνει τους πολιτικούς της EU στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη γεωργία

Ο Τίμερμανς παροτρύνει τους πολιτικούς της EU στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη γεωργία

EU-Klimaatcommissaris Frans Timmermans heeft tegen Tweede Kamerleden van de Landbouwcommissie gezegd dat hij met Nederland om tafel wil zitten om heel duidelijk te krijgen wat de gevolgen zullen zijn van de natuurherstelwet. Dat voorstel is niet alleen onder Nederlandse agrariers omstreden, maar ook in andere EU-landen. 

Nederlandse tegenstanders van dat voorstel zeggen dat die wet ‘Nederland op slot zet’ en dat er ‘ongekende juridische gevolgen kunnen ontstaan. Timmermans bestrijdt dat,en zegt dat juist tegenstanders ‘de huidige boel op slot zetten’. Een delegatie van de LNV-Kamercommissie bracht gistermiddag een (al weken geleden georganiseerd) werkbezoek aan Brussel. Daarbij werden zij ontvangen door de EU-Commissarissen Timmermans, Sinkevicius en Wojciechoiwski, en voerden zij besprekingen met enkele de Nederlandse Europarlementariers.

Het werkbezoek kwam door de actuele situatie geheel in het teken te staan van de discussie over de natuurherstelwet. Bovendien viel het Nederlandse bezoek samen met de jaarlijkse beleidsverkenning die Klimaatcommissaris Timmermans voerde met de Landbouwcommissie van het Europees Parklement. Daar is veel verzet tegen de voorstellen die voortkomen uit de Green Deal-filosofie van de Eurocommissie.

Timmermans heeft de Europarlementariërs van de landbouwcommissie voorgehouden dat zij hun kop niet in het zand kunnen blijven steken. Hij riep hen op de feiten en de werkelijkheid onder ogen te zien: de landbouw en de voedselvoorziening worden bedreigd. Niet door de Europese Green Deal of de door de natuurherstelwet, maar door klimaatverandering, luchtvervuiling, droogte en vergiftigde bodem en grondwater.

Timmermans sprak niet uit het blote hoofd, maar vanaf papier, exact formulerend hield hij een zorgvuldig voorbereide speech.

Timmermans vroeg de agri-olitici uit hun loopgraven te komen, vooral de conservatieven en christendemocraten die de natuurwet bij voorbaat willen verwerpen. Hij benadrukte nogmaals dat hij en zijn collega’s Sinkevicius, Kyriakides en Wojciechowski bereid zijn ‘elk mogelijk compromis’ te bespreken, ‘maar dan moet u wel met uw wensenlijstjes op de proppen komen’.

De grote commissie-vergaderzaal van het EP in Brussel was tot de laatste stoel bezet, niet alleen door Europarlementariërs en fractiemedewerkers, maar ook door tientallen agrariërs uit verscheidende EU-landen die op het debat waren afgekomen. Dat wekte de indruk dat Timmermans zich in het hol van de leeuw had begeven, maar onder de EU-politici en het publiek kreeg hij ook steun en instemming.

Timmermans zei dat de Commissie vasthoudt aan de koers en de strekking van de drie nu in omloop zijnde klimaat- en natuurwetten. Niets-doen en afwachten noemde hij onverantwoord. Hij verweet de ‘weigeraars’ dat ze (met het oog op de Europese verkiezingen, over ruim een jaar) ‘tegen beter weten in’ de toekomst van de land- en tuinbouw op het spel zetten. Niet terug naar de tekentafel, maar voorwaarts naar de onderhandelingstafel, zo maande hij de weifelaars.

Δημοφιλή

«Επικείμενη συμφωνία για επιδότηση EU για την Πράσινη Συμφωνία στη γεωργία»

Οι Ολλανδοί ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στον γεωργικό τριμερή διάλογο σχετικά με τις επιδοτήσεις για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους στο νέο ...

Αυξανόμενη έλλειψη εποχιακών εργαζομένων στην Ανατολική Ευρώπη στη Δανία

Η δανική γεωργία θα αντιμετωπίσει έλλειψη προσωπικού τα επόμενα χρόνια, καθώς λιγότεροι και λιγότεροι Ανατολικοευρωπαίοι θέλουν να κάνουν εποχιακή εργασία. Σχετικά με μερικά ...

Η γαλλική Alstom διστάζει για το σχέδιο EU να κλείσει το γερμανικό εργοστάσιο τρένων

Πάνω από επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του Καναδού κατασκευαστή τρένων Bombardier, το γαλλικό εργοστάσιο σιδηροδρόμων Alstom δεν έχει ακόμη ...

Η S&D δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε επιλογή EPP για την προεδρία EP

Για την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατικών Ε & Α στο Στρασβούργο, δεν είναι προαπαιτούμενο το συμπέρασμα ότι ένας Χριστιανοδημοκράτης του ΕΛΚ θα εκλεγεί ως νέος πρόεδρός του το φθινόπωρο ...

Οι Κάτω Χώρες θέλουν το EU να χρησιμοποιεί ρούχα και υφάσματα πιο βιώσιμα

Οι Κάτω Χώρες και άλλες δέκα χώρες EU θέλουν να κάνουν την κλωστοϋφαντουργία ριζικά πιο βιώσιμη. Έχουν υποβάλει τώρα κοινές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτό.

Απλά μέσα

Η Ουκρανία απειλεί καταγγελία του ΠΟΕ για απαγόρευση εισαγωγής EU

Η Ουκρανία κάλεσε τις χώρες EU να τερματίσουν τον επιβεβλημένο αποκλεισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων σε πέντε γειτονικές χώρες EU. Το πρόγραμμα ισχύει από 5...

Εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κρίσεων για τις κλιματικές ζημιές στη γεωργία και την κηπουρική

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν με επιτυχία το αποθεματικό κρίσης του γεωργικού ταμείου EU στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Λόγω κλιματολογικών...

Το ισπανικό αγροτικό κόμμα κερδίζει έδρες. Το PP κερδίζει το PSOE

Το νέο αγροτικό κόμμα Espana Vaciada («Άδεια Ισπανία») κέρδισε έδρες σε πολλά χωριά και περιφερειακά συμβούλια την Κυριακή στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία.

Το Twitter αποφεύγει τον κώδικα δεοντολογίας EU. προάγγελος αναχώρησης;

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, εγκαταλείπει τον εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της παραπληροφόρησης για…

Η κτηνοτροφία υπόκειται επίσης σε αυστηρότερους κανόνες EU κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδυνάμωσε περαιτέρω την πρόταση να υπαχθούν πολλές περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υπό αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών RIE.