Τρίτη 27 Οκτώβριος 2020
Αρχική σελίδα ΕΕ Το EU θέλει να σταματήσει τους μετανάστες εκτός Ευρώπης και να τους στείλει γρήγορα

Το EU θέλει να σταματήσει τους μετανάστες εκτός Ευρώπης και να τους στείλει γρήγορα

De EU-landen worden niet verplicht asielzoekers over te nemen van andere EU-landen. In een nieuw asielzoekerspact komt de Europese Commissie tegemoet aan het verzet van enkele EU-landen als Polen, Hongarije en Tsjechië die al jarenlang weigeren vluchtelingen onderdak te verlenen.

Wel wil de Europese Commissie een systeem opzetten voor crisissituaties waarin de EU-landen meebetalen aan de opvang in andere EU-landen. Ook moeten EU-landen die niet zelf vluchtelingen willen opnemen, de opvang of repatriëring van een aantal migranten in andere landen adopteren.

De focus van het Europese migratiebeleid moet liggen bij de terugkeer van kansloze asielzoekers. Die procedure moet sneller en beter, meent het dagelijks EU-bestuur.

Brussel wil bovendien verbeterde opvangcentra ‘aan de grenzen’ van de EU (in Turkije, Libanon of Noord-Afrika) waar vluchtelingen snel geïdentificeerd, gescreend en geregistreerd worden. Binnen vijf dagen moet duidelijk zijn of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, of dat de persoon teruggestuurd moet worden.

Het Europees Parlement bespreekt de nieuwe strategie donderdagochtend in Brussel met vice-voorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas en Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Zij presenteren daar het voorstel voor het nieuwe Asiel- en Migratiepact aan de leden van de parlementscommissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).

De Europese Commissie stapt definitief af van het in 2016 gelanceerde idee dat lidstaten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te nemen, zoals ze dat tijdens de migratiecrisis van 2015 wel heeft geprobeerd. Dat voorstel is door de EU-regeringsleiders nooit aanvaard omdat er te veel landen tégen waren.

In plaats daarvan komt er een donatie- en adoptiesysteem. Als de druk op zuidelijke EUI-landen te groot wordt, moeten andere landen bijspringen. Ze moeten dan ontfermen over afgewezen asielzoekers in een van die overbelaste landen, en zorgen voor hun terugkeer naar land van herkomst.

Als landen voor dat mee-betalen en adopteren kiezen, hebben ze bijna een jaar de tijd om terugkeer voor elkaar te krijgen. Als dat niet lukt, moeten ze die aielzoeker alsnog zelf opnemen en daarna vanuit eigen land verder aan de terugkeer werken. De EU-landen en het Europees Parlement moeten akkoord gaan met de nieuwe wetsvoorstellen. Dat kan nog wel eens minstens een jaar gaan duren.

In een eerste reactie zei de Nederlandse PvdA-Europarlementariër Kati Piri “dat het recht om asiel aan te vragen binnen de Europese Unie overeind blijft staan. En ook worden alle verzoeken nog steeds individueel beoordeeld. Die basisprincipes zijn goed,” aldus Kati Piri.

Ook noemde ze het logisch dat er meer werk wordt gemaakt van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel. Dat betreft momenteel bijna 2/3de van alle asielzoekers. Wel merkte ze op dat dit voorstel vooral solidair lijkt te zijn met de EU-landen, maar de vraag is hoe solidair het is met de vluchtelingen?

De ambities voor een nieuw beleid zijn volgens de Eurofractie van de ChristenUnie goed, maar Europarlementariër Van Dalen maakt zich wel zorgen over de haalbaarheid van de plannen. Van Dalen noemde de migratieproblematiek op het Griekse eiland Lesbos groot en daarom mag dit plan niet falen. “Met alleen solidariteit gaan we het niet redden. Terecht wordt gesteld dat alle EU-landen moeten meebetalen of opvangen. Zo niet, dan moeten er sancties komen in de vorm van kortingen op de Europese fondsen.”

Δημοφιλή

Ολλανδική δίκη στο δικαστήριο EU κατά της απαγόρευσης της αλιείας παλμών

Οι Κάτω Χώρες απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αμφισβητήσουν την απαγόρευση αλιείας παλμών. Σύμφωνα με τον υπουργό Schouten (LNV) υπάρχουν ...

Η Ισπανία ζητά πάλι από το Βέλγιο την έκδοση πολιτικού καταλανίου

Ο πρώην πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλανικής περιφέρειας Carles Puigdemont έχει αναφερθεί στο βελγικό δικαστικό σώμα στις Βρυξέλλες. Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε και πάλι τη Δευτέρα ...

Ο δεύτερος άνθρωπος του Labor & #8217 επίσης παραιτείται. απώλεια μετριοπαθών αντι-Brexiteers

Στη Μεγάλη Βρετανία ο Tom Watson, αναπληρωτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, απροσδόκητα ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του. Δεν εκλέγεται για εκλογή ...

Η Σλοβακία θα διώξει τους δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Kuciak

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jan Kuciak και των αρραβωνιαστικών του, η δικαιοσύνη και η αστυνομία στη Σλοβακία υπέβαλαν κατηγορίες ...

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Ολλανδούς στη Βαγδάτη να εγκαταλείψουν το Ιράκ το συντομότερο δυνατό

Ο σημερινός «κύκλος βίας» στο Ιράκ πρέπει να τερματιστεί πριν η κατάσταση γίνει εντελώς εκτός έδρας ...

Απλά μέσα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει 39 δισεκατομμύρια επιπλέον προϋπολογισμό και πρόστιμα για αντιφρονούντες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει να διατηρεί το έδαφος του στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό πολυετή προϋπολογισμό (2021-2027). Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ...

Ειδικότερα, οι ευρωπαίοι αγρότες και αλιείς υφίστανται απώλειες λόγω των τελωνείων του Brexit

Η αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την ολλανδική γεωργία, τη βιομηχανία τροφίμων και ...

«Η μεταμφιεσμένη γεωργία EU αποτελεί πλήγμα για τη φύση και τις μικρές εκμεταλλεύσεις»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψε το ένταλμα θανάτου για μικρότερες εκμεταλλεύσεις και φύση. Αυτό λέει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace σχετικά με την αφαιρεθείσα συμφωνία EU για ...

Ο ουκρανικός κολοκύθας επωφελείται από τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους

Η ουκρανική εταιρεία πουλερικών MHP χρησιμοποιεί εταιρείες γραμματοκιβωτίων στους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους του Λουξεμβούργου και της Κύπρου για να αποφύγει φόρους στην εγχώρια αγορά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για το όνομα veggie burger και καλλιεργημένο κρέας

Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν το καλλιεργημένο κρέας ή τα φυτικά τρόφιμα μπορεί να είναι «κρέας» ή «μπέργκερ» ή «μπριζόλα» ...