viernes 27 noviembre 2020
Inicio EP Misbruik van Bulgaars 'bijengif' is mogelijk ook EU-subsidiefraude

El mal uso del 'veneno de abeja' búlgaro también puede ser fraude de subvención EU

Over het gebruik van in de EU verboden chemische bestrijdingsmiddelen door een Bulgaarse agrarische familieclan zijn nieuwe onthullingen gedaan. Niet alleen zijn grote aantallen bijen gestorven door het gebruik, maar ook moesten drie kinderen met vergiftigingsverschijnselen worden opgenomen in een ziekenhuis.

Een eerder onderzoek van Euractiv in het noorden van Bulgarije ging aanvankelijk alleen over een massale bijenvergiftiging, vorig voorjaar, maar mogelijk is er in dit geval ook sprake van misbruik van EU-subsidies. Destijds speelden een paar kinderen in Dolna Mitropolia buiten in het veld, en hadden ze nauwelijks aandacht voor een tractor die de aangrenzende velden bespoot.

Een paar uur zag de moeder van een van de kinderen dat het gezicht van haar zoon helemaal rood en zwellend werd. De jongen werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar de artsen concludeerden dat hij was vergiftigd, samen met drie andere kinderen.

Veel imkers in de stad bevestigden destijds ook gevallen van dode bijen op deze specifieke dag en één imker diende een klacht in. Hij stuurde monsters naar een privélaboratorium. De monsters vertoonden restanten van carbendazim, benomyl, epoxiconazol, thiofanaat-methyl en florasulam. Carbendazim is sinds 2016 niet opnieuw goedgekeurd voor gebruik in de EU. Bij de analyse zijn ook sporen gevonden van de werkzame stoffen clotiniadin en thiamethoxam, die in de hele EU verboden zijn.

Uit een tv-reportage van Euractiv blijkt nu dat Stefan Stoyanov de landeigenaar van beide bespoten velden te zijn. Hij werkte tot 2013 werkte als senior expert voor het Bulgaarse Staatsfonds voor Landbouw, terwijl de huurder van het land het bedrijf ‘Helga – Svetla Stoyanova’ was, van zijn moeder.

Stoyanov werd later manager van een adviesbureau dat het ministerie van Landbouw raadpleegde toen aanzienlijke bedragen werden goedgekeurd voor EU-subsidies voor het bedrijf van zijn moeder. Naar nu blijkt is bovendien één van haar schoonzonen werkzaam bij het directoraat van de bijenteelt van het Staatsfonds voor Landbouw.

Het agrarisch bedrijf geniet, net als vele anderen, van het EU-subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling en van rechtstreekse betalingen in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU. De grote, moderne landbouwbasis is gebouwd dankzij Europese fondsen.

De Bulgaarse krant Farmer noemde Svetla Stoyanova in 2018 ‘agri-zakenvrouw van het jaar’. Het bedrijf heeft ook een hotel en een modern kantoorgebouw. Zowel het Staatsfonds voor Landbouw als het Bulgaarse Agentschap voor Voedselveiligheid vallen ​​onder het toezicht van het Bulgaarse Ministerie van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw.

Het Agentschap heeft het bedrijf geen boete opgelegd en in zijn conclusie stond dat alle stoffen in het plantenmonster zijn toegestaan ​​in de EU en Bulgarije. Het Europees Parlement heeft sinds kort een aparte ‘vaste’ commissie voor onderzoek naar misbruik van EU-subsidies.

Die onderzoekscommissie is mede ingesteld nadat gebleken was dat veel EU-landbouwsubsidies in veel Oost-Europese landen terecht kwamen bij grote landbouwbedrijven van een paar zakenlieden en voormalige ambtenaren en ex-politici. Dit geval van bijensterfte, gebruik van verboden chemische middelen en consentratie van EU-subsidies is nu ook bij deze nieuwe EP-commissie aangemeld.

Popular

ASML no tiene permitido suministrar equipos de alta tecnología a China y Huawei

El fabricante holandés de máquinas de chips ASML puede no suministrar temporalmente sus máquinas más avanzadas a China. Permisos previamente otorgados para ...

ONU advierte sobre la deflación de los países del sureste de Europa

Un estudio de las Naciones Unidas dice que los países del sureste de Europa se enfrentan a una caída dramática de la población ...

EU en un nuevo frente en Libia ahora también en la pizca entre rusos y turcos

Las tropas del líder militar libio Khalifa Haftar se están acercando a la capital, Trípoli, gracias al apoyo militar del ...

El Parlamento Europeo refuerza el Acuerdo Verde: no hay contaminación del aire libre

El Parlamento Europeo ha aprobado por una gran mayoría la financiación del Acuerdo Verde del Comisario EU Frans Timmermans. Con 482 ...

Alarma de corona en otras partes de China; ahora en alimentos de importación congelados

En China, se han vuelto a encontrar infecciones por corona en productos alimenticios; esta vez no en alimentos frescos en un mercado chino, sino en productos congelados importados ...

Solo adentro

Las exportaciones polacas de carne de pollo colapsan debido a la sobreproducción y la gripe aviar

En la industria avícola polaca, los precios han caído un diez por ciento en los últimos días debido al exceso de oferta. La exportación de carne de pollo ya ha ...

Los eurodiputados quieren detener las importaciones de carne de caballo argentina

Cincuenta eurodiputados han pedido a la Comisión Europea que detenga de inmediato la importación de carne de caballo argentina.

Menos contaminación del aire en EU significa menos muertes prematuras

La calidad del aire en Europa ha mejorado durante la última década, pero la mayoría de los países EU aún no cumplen con los estándares internacionales de salud ...

Los mataderos estadounidenses eran conducto para las infecciones por corona

Los principales mataderos y empresas de procesamiento de carne de Estados Unidos han actuado para sus empleados esta primavera como un conducto para la contaminación por covid 19.

Los belgas invierten millones en un fondo para tecnología alimentaria sostenible

Los inversores europeos, el gobierno federal belga y algunas familias empresariales belgas adineradas han recaudado 275 millones de euros para tecnología agrícola y alimentaria sostenible ...