Pühapäev 25. oktoober 2020
Kodu EP Hollandi uue maksudest kõrvalehoidumise EU valvekoja esimees

Hollandi uue maksudest kõrvalehoidumise EU valvekoja esimees

De Nederlandse PvdA-Europarlementariër Paul Tang is benoemd als voorzitter van de nieuwe ‘belastingcommissie’ van het Europees Parlement. Deze commissie gaat onderzoeken waardoor EU-landen jaarlijks door belastingontwijking honderden miljarden euro’s mislopen.

“Nu overheden zich door de coronacrisis diep in de schulden steken, is dit belastinggeld als inkomstenbron hard nodig. Na de vorige crisis is de belastingdruk op de middenklasse verhoogd. We mogen deze fout niet herhalen. Door belastingontwijking aan te pakken en de rijksten en grootste vervuilers te belasten, komen we op een duurzame manier deze crisis uit”, aldus Tang.

Het is opvallend dat binnen de EU een Nederlander het voorzitterschap krijgt van deze nieuwe ‘belastingwaakhond’ omdat Nederland jarenlang de naam had van ‘belastingparadijs’ en meewerkte aan schimmige belastingconstructies en het wegschuiven van winst door multinationals. Toen de Nederlandse Europarlementariër voor het eerst de belastingontwijking in de EU ter sprake bracht, werd hij nog wantrouwend aangekeken.

Maar sinds Tang vorig jaar het Europees Parlement zover kreeg dat Nederland en vier andere EU-landen als belastingparadijs werden bestempeld, heeft hij zich ingespannen om de geldstromen binnen de EU onder béter parlementair toezicht te brengen.

Jaarlijks loopt volgens Tang de Nederlandse rijksoverheid zo’n 22 miljard euro mis door belastingontwijking. In 2019 was Nederland – na de Verenigde Staten en China – de belangrijkste bestemming voor buitenlandse investeringen. Meer dus dan grote sterke economiën zoals Japan, Canada of Duitsland. Het overgrote deel van deze ‘investeringen’ bestaat echter uit nep-investeringen, aldus het IMF.

Uit heel Europa vloeien winsten via Nederland onbelast naar bankrekeningen in landen zoals de Bahama’s en de Kaaimaneilanden waar geen winstbelasting wordt geheven. Nederland heeft inmiddels aangekondigd een einde te zullen maken aan dit soort praktijken. “Daarom wil ik via Europa de gaten in de Nederlandse belastingdijk dichten, brievenbusfirma’s stoppen en witwassen tegengaan”, aldus Tang.

Tangs ambitie rijkt verder dan de recent gepresenteerde Nederlandse belastingplannen. Hij wil ook een einde maken aan de wildgroei aan belastingadviseurs. In Nederland is deze sector niet gereguleerd. Landen zoals Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk hebben wel regels die belastingadviseurs aan hogere standaarden binden.

Daarnaast wil de Europarlementariër dat bedrijven openheid van zaken gaan geven over de winsten en belasting die ze wereldwijd maken. Belastingontduiking kan het daglicht niet verdragen en transparantie is volgens hem essentieel om deze praktijken te stoppen.

Populaarne

Vene tankid asuvad nüüd Türgi (NATO) lõunapoolsel küljel

NATO peasekretär Jens Stoltenberg on Türgi välisministri Mevlut Casuvoglu visiidi ajal näidanud end väga mõistvalt ...

Barnier kavatseb pidada läbirääkimisi ka Suurbritannia EU kaubanduslepingu üle

EU pealäbirääkija Michel Barnier on nimetatud EU meeskonna juhiks, kes peab Suurbritanniaga läbirääkimisi tulevase vabakaubanduslepingu üle. Barnier viib ...

Mitte kõik ametiühinguõigused ei kehti ka Euroopa tasandil

Euroopa Kohus Luxembourgis otsustas negatiivselt Euroopa ametiühingute poolt Euroopa ...

CDU kahtleb AKK-st Saksa kantsleri Merkeli järeltulijana

Saksamaa poliitik ja minister Annegret Kramp-Karrenbauer kinnitas möödunud nädalavahetusel oma positsiooni Kristlik-Demokraatliku Partei CDU presidendina. Aga ...

EU kutsub kokku kaheaastase konverentsi väga vajaliku moderniseerimise teemal

Euroopa Komisjon esitas kolmapäeval oma ideed kaheaastaseks konverentsiks, mis käsitleb Euroopa ...

Just sees

Vooral Europese boeren en vissers lijden verliezen door Brexit-douane

Een vertrek van de Britten uit de Europese Unie is vooral schadelijk voor de Nederlandse landbouw, de voedings- en levensmiddelenindustrie, de...

"Varjatud EU põllumajandus on looduse ja väikefarmide surmahoop"

Euroopa Parlament on alla kirjutanud väiksemate talude ja looduse surmanuhtluse. Seda ütleb keskkonnaorganisatsioon Greenpeace tühistatud EU lepingu kohta ...

Ukraina kanahiiglane saab kasu Euroopa maksuparadiisidest

Ukraina linnukasvatusettevõte MHP kasutab maksude vältimiseks riigisiseselt maksukastiettevõtteid Luksemburgi ja Küprose Euroopa maksuparadiisides.

Euroopa Parlament otsustab köögiviljahamburgerite ja kultuurliha nimetuse

Sel nädalal hääletab Euroopa Parlament selle üle, kas kultiveeritud liha- või köögiviljatoit võib olla „liha”, „burger” või „praad” ...

LNV ministrid: palun minimeerige muudatused EU põllumajanduses

Pärast öiseid arutelusid Luksemburgis on Euroopa põllumajandusministrid kokku leppinud uue ühise ...