vrijdag 27 november 2020
Home EP Europarlement moppert over lager budget en beknotten op toekomst

Europarlement moppert over lager budget en beknotten op toekomst

Het akkoord van de Europese leiders over een nieuwe EU-begroting en het coronafonds toont aan dat de Europese Unie best snel en adequaat kan reageren, vindt de Europese Commissie. Het akkoord bewijst volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat de EU ook in een crisis “de moed en fantasie” vindt “om groot te denken”.

Maar de leiders hebben wel danig geschrapt, geknipt en geschoven in de plannen van de Europese Commissarissen. Voor de Europese Commissie belangrijke onderwerpen moeten het met soms vele miljoenen minder doen dan zij had voorgesteld. Onder meer gezondheidszorg en migratie komen er wel bekaaid af, constateert commissievoorzitter Ursula von der Leyen, meteen nadat de 27 Europese leiders het eens waren geworden. Ze wijst erop dat er pas een paar maanden geleden aan de plannen is begonnen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht “heel moeilijke discussies” met het Europees Parlement, dat zich nog over het zwaarbevochten compromis moet buigen. De leiders van de 27 EU-lidstaten hebben op zoek naar een overeenkomst waarmee iedereen zou kunnen leven, allerhande plannen waar het EU-parlement aan hechtte geschrapt, gekort of onherkenbaar vertimmerd. Als het Europees Parlement veranderingen in het akkoord zou willen zien, komt alles mogelijk weer op losse schroeven.

Het Europees Parlement vergadert donderdag over het akkoord van de 27 regeringsleiders, die het begrotingsvoorstel van de Commissie vérder hebben verlaagd, onder meer door hun eigen jaarlijkse kortingen (rebate) te verhogen, en te schrappen in toekomstige plannen, en het wegbezuinigen van financiële reserves. Van het Parlement is juist bekend dat het een veel hógere EU-begroting wilde, met hogere nationale afdrachten aan de EU.

Parlementsvoorzitter David Sassoli zei dinsdag dat de Europese burgers een akkoord verwachten dat dit historische moment (ná Brexit, middenin de coronacrisis) waarmaakt. ‘Wij zijn bezorgd over een toekomst waarin Europese solidariteit en de gemeenschappelijke aanpak zullen verdwijnen.

De prioriteiten van het Europees Parlement zijn helder. We verwachten dat deze worden gerealiseerd. De EU-meerjarenbegroting moet een antwoord bieden op de belangrijkste uitdagingen waarmee Europa op middellange termijn wordt geconfronteerd, zoals de Green Deal, digitalisering, economische weerbaarheid en de strijd tegen ongelijkheid”, zo zei Sassoli.

GroenLinks is tevreden dat de regeringsleiders akkoord zijn over de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. Een definitieve deal is er pas als ook het Europees Parlement instemt. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is er nog veel ruimte voor verbetering.

“De ambitie voor een groen en gezamenlijk herstel uit de coronacrisis is naar beneden bijgesteld. Een moderne begroting die opkomt voor het klimaat en de rechtsstaat is afgezwakt, onder andere door de verkeerde prioriteiten van premier Rutte. Het Europees Parlement moet daar nu voor vechten.”

PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius had kritiek op de vooral financiéle Nederlandse benadering: “Premier Rutte aanbidt het gouden kalf: kortzichtig eigenbelang heeft ervoor gezorgd dat hij essentiële zaken als duurzaamheid en innovatie in de uitverkoop heeft gedaan. Verder hecht hij niet veel waarde aan rechtstaat en democratie.

Helaas stelt Rutte zich wel op als nettobetaler, maar hij verzwijgt hoeveel baat we bij de EU hebben. Nederland profiteert in grote mate van de EU en de euro. Als belastingparadijs duperen we ook nog eens andere Europese landen. Deze houding van Rutte gaat diplomatiek nog lang nazingen.

Het is dan ook niet uit te leggen dat, met name door de houding van de vrekkige vier, het akkoord ten koste gaat van hervormingen. Landen die de rechtsstaat niet respecteren lijken er weer mee weg te komen. Juist nu valt een korting op duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking en innovatie niet uit te leggen, aldus Jongerius.

Populair

Russische tanks nu aan Turkse (NAVO-) zuidflank

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zich tijdens zijn bezoek aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Casuvoglu erg begripvol getoond tegenover de...

Barnier gaat ook onderhandelen over Brits-EU-handelsverdrag

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier is benoemd tot hoofd van het EU-team dat gaat onderhandelen over een toekomstig vrijhandelsverdrag met Groot-Brittannië. Barnier leidt...

Nog niet alle vakbondsrechten ook van kracht op Europees niveau

Het Europese Hof in Luxemburg heeft negatief geoordeeld over een zaak die was aangespannen door de Europese vakbonden tegen de Europese...

CDU weifelt over AKK als opvolger van Duitse bondskanselier Merkel

De Duitse politica en minister Annegret Kramp-Karrenbauer heeft haar positie als voorzitter van de christendemocratische partij CDU afgelopen weekend veiliggesteld. Maar...

EU belegt tweejarige conferentie over broodnodige modernisering

De Europese Commissie presenteerde woensdag haar eigen ideeën voor een twee jaar durende conferentie over modernisering en hervorming binnen de Europese...

Net binnen

Europarlementariërs willen stop op invoer van Argentijns paardenvlees

Vijftig Europarlementariërs hebben de Europese Commissie opgeroepen om de import van Argentijns paardenvlees per direct stop te zetten.

Door minder luchtvervuiling in EU minder vroegtijdige sterfgevallen

De luchtkwaliteit in Europa is de afgelopen tien jaar verbeterd maar de meeste EU-landen voldoen nog steeds niet aan internationale gezondheidsnormen....

Amerikaanse slachthuizen waren doorgeefluik coronabesmettingen

De grote Amerikaanse slachterijen en vleesverwerkende bedrijven hebben dit voorjaar voor hun personeel gefungeerd als doorgeefluik voor covid 19-besmetting.

Belgen beleggen miljoenen in fonds voor duurzame voedseltechnologie

Europese beleggers, de Belgische federale regering en enkele rijke Belgische zakenfamilies hebben 275 miljoen euro ingezameld voor duurzame voedings- en landbouwtechnologie....

Klöckner ook in Duitse Bondsdag onder vuur om EU-landbouwplan

Vernieuwing van het Europese landbouwbeleid dreigt ook een splijtzwam te worden in de Duitse coalitie van CDU en SPD. In de...