پنجشنبه یکشنبه 15 آوریل 2021
خانه EU 'Russische destabilisatie op Balkan zaait twijfel over toelating van nieuwe EU-landen'

'بی ثبات سازی روسیه در بالکان در پذیرش کشورهای جدید EU تردید ایجاد می کند'

De opbloei van gewelddadig rechts-extremisme in Zuidoost-Europa bedreigt de politieke stabiliteit in die regio, vooral in Kosovo, Bosnië en Herzegovina en Servië. Deze conclusie trekt het Nederlandse onafhankelijke studiecentrum Hague Center for Strategic Studies (HCSS) in een rapport over de Balkanlanden. De grootste destabilisatie wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door Rusland.

Om de loyaliteit van de Balkanlanden aan de rest van Europa te verminderen, gebruikt Rusland allerlei strategieën om tweedracht te zaaien en etnisch-nationalistische sentimenten op te wekken, zo wordt gesteld. Zes Balkanlanden hebben toelating tot de Europese Unie aangevraagd, maar sommiger EU-landen weifelen daarover.

Rusland profiteert volgens het onderzoek van een gevoel van gedeelde Slavische identiteit, met name onder Serviërs. Moskou gebruikt ook het gezag van de orthodoxe kerk om een ​​beroep te doen op de traditionele waarden die bijvoorbeeld in Servië gelden.

“In Bosnië en Herzegovina probeert Rusland bijvoorbeeld moslims als gevaarlijke fundamentalisten neer te zetten, waardoor islamofobie wordt aangemoedigd. Soortgelijke claims worden gedaan tegen moslims in Kosovo in een poging de inspanningen om internationaal te worden erkend als een soevereine natie te ondermijnen”, zegt een van de onderzoekers.

Anti-westerse desinformatiecampagnes en propaganda in de media dragen bij aan de invloed van Rusland. Dergelijke nepinformatie wordt ook verspreid door politieke elites die sympathiek staan ​​tegenover de Russische zaak, zo wordt betoogd.

Het rapport signaleert ook dat paramilitaire organisaties bijdragen aan de opkomst van extreemrechts. Zo is Rusland in de regio aanwezig via een door Moskou gefinancierde motorbende, door ondersteuning van het Servische Kozakkenleger en door zogenaamde patriottische militaire trainingskampen voor jongeren.

Militairen uit de Balkan worden soms ook uitgenodigd om in Rusland te trainen, zegt de HCSS-studie. Veel Serviërs zouden ook naar het oosten van de Oekraïne zijn gegaan om daar Russische paramilitaire troepen te helpen.

De opkomst van extreemrechtse tendensen blokkeert niet alleen de democratische vooruitgang in deze landen, maar kan ook toetreding tot de Europese Unie bemoeilijken, waarschuwt Rrustemi. Juist vorige week heeft het parlement van Noord-Macedonië zichzelf ontbonden en heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Dat is acht maanden voor het einde van de huidige zittingsperiode.

De stap volgt op het aftreden van premier Zoran Zaev nadat de Europese Unie geen datum wilde vaststellen om besprekingen over daadwerkelijke toetreding tot het EU-blok te beginnen. Zaev noemde dat besluit een “historische fout”.

Volgens de meeste EU-lidstaten is de tijd rijp voor Noord-Macedonië en ook Albanië om toetredingsgesprekken te beginnen, maar met name Frankrijk en Nederland hielden de poot stijf, ondanks bezorgdheid over toegenomen Chinese en Russische bemoeienissen op de Balkan. Frankrijk vindt dat de EU eerst het toetredingsproces moet hervormen. Nederland vindt dat er vooral in Albanië nog veel tegen criminaliteit en corruptie moet gebeuren.

محبوب

آیا فرانسه و هلند هنوز آلبانی را در خارج از EU نگه می دارند؟

هفته آینده ، اتحادیه اروپا (EU) با یک انتخاب مهم استراتژیک برای رسمی کردن پذیرش مقدونیه شمالی و آلبانی روبرو است ...

مجلس عوام انگلیس از جانسون خواستار تعویق جدید Brexit در EU شده است

نخست وزیر انگلیس ، بوریس جانسون ، دوباره خواستار تعویق اتحادیه اروپا برای خروج انگلیس از EU شد ، پس از ...

کلوپ های محیطی: سهمیه ماهیگیری EU هنوز خیلی زیاد است و به اندازه کافی پایدار نیست

با وجود هشدارها و مطالعات علمی متعدد ، کشورهای EU هنوز ماهی های زیادی را از دریای شمال صید می کنند. به خصوص انگلیس ، ...

پارلمان اروپا مأموریت خود را برای فساد و قتل در مالت می فرستد

پارلمان اروپا مأموریت حقیقت یابی خود را برای بررسی وضعیت حاکمیت قانون در کشور EU به مالت می فرستد. برای این منظور ...

پارلمان اروپا خواهان سم کمتری در گرده افشان است. کشاورزان از برداشت محصول ترس دارند

پارلمان اروپا اقدامات جدید و گسترده تری را برای محافظت بهتر از زنبورها و سایر گرده افشان ها می خواهد. اعضای پارلمان اروپا از کمیسیون اروپا می خواهند ...

فقط در

عدم مقاومت هلندی در EU در برابر نور دوربین در محل نگهداری ماهیگیری برش

وزیر کشاورزی ، طبیعت و کیفیت مواد غذایی درحال خروج کارولا شووتن با نصب اجباری دوربین در برخی از کشتی های ماهیگیری برای جلوگیری از ماهیگیری در دریا مخالف نیست ...

با این وجود EU طرحی جدید برای یارانه کمتر برای تبلیغات گوشت ارائه می دهد

سال آینده ، کمیسیون اروپا پیشنهاد جدیدی را در مورد یارانه تبلیغات گوشت و لبنیات ارائه خواهد داد. در حال حاضر وجود دارد ...

مشاوره به EU: "قفس و قلم کمتری برای رفاه حیوانات مفید است"

محققان هلندی می گویند در EU برای مرغ و خوک گزینه های کافی برای قفس و قلم وجود دارد ، و ...

ساکنان EU خواهان برچسب روی تمام غذاهای فرآوری شده ژنتیکی هستند

اکثریت قریب به اتفاق مصرف کنندگان اروپایی می خواهند برچسب های مواد غذایی نشان دهند که آیا حاوی مواد اولیه پردازش شده ژنتیکی هستند ، اما ...

ایرلند در حال انجام یک جلسه مشاوره بین کشاورزان در مورد سیاست جدید کشاورزی است

برای ده سال آینده ، ایرلند سیاست کشاورزی استراتژیک خود را بر افزایش درآمد کشاورزان و بهبود ...