kedd 4 augusztus 2020
otthon EU Boris Johnson a brit mezőgazdasági termelők számára új ázsiai exportpiacot ígér

Boris Johnson a brit mezőgazdasági termelők számára új ázsiai exportpiacot ígér

De Britse regering heeft een ‘bounce back’-plan aangekondigd voor de landbouw-, voedsel- en drankenindustrie, bedoeld voor herstel in de ná-coronaperiode en voor expansie in de ná-Brexitperiode.

Dit ‘terug-veren’-plan moet de Britse agro-industrie straks hun handelsactiviteiten in het buitenland kunnen laten groeien, en richt zich vooral op Aziatische afzetmarkten als Japan, Nieuw-Zeeland en Australië.

De aankondiging van het herstel- en uitbreidingsplan valt samen met het haperen van de Britse onderhandelingen over vrijhandelsverdragen met zowel de Verenigde Staten als met de Europese Unie. De Verenigde Staten zijn zelf een grote voedselproducent en zien Groot-Brittannië voorals als nieuw export-terrein, en staan helemaal niet te springen om invoer van Britse landbouw, zuivel, agri en vleesproducten. 

De Britse onderhandelingen met de EU zitten er vooral op vast dat de Europese Unie vasthoudt aan de regels en criteria die ook in de rest van Europa gelden, en wil voor de Britten geen (juridische en financiële) uitzonderingen gaan maken. Ook is er grote onenigheid over de (EU-) visserijrechten in (het Britse deel van) de Noordzee. Door die situatie dreigt de Britse agrarische sector binnen enkele maanden ernstig in de knel te komen, en exportgebieden te verliezen. 

Als er dit jaar geen handelsverdrag tussen Londen en Brussel is, is er een Brits vertrek uit de EU zonder ook maar enige regeling, dreigt er grote handelschaos. Het niet sluiten van een handelsovereenkomst tussen de EU en het VK zou ernstige gevolgen hebben voor de agrovoedingssector voor beide partijen, volgens een gezamenlijke verklaring die begin juni  door de belangrijkste agrifood-belanghebbenden in de EU is bekendgemaakt.

De aankondiging van premier Johnson dat hij voor de landbouw en veeteelt ook afzetmarkten wil gaan zoeken in Aziatische landen wordt gezien als een reactie op het pleidooi vorige week van tientallen Britse agrarische organisaties dat de Britse agro-industrie dringend gemoderniseerd en uitgebreid moet worden.

De coronacrisis heeft volgens zo’n dertig organisaties systeemfouten aangetoond die zijn ontstaan door een langdurig gebrek aan steun voor binnenlandse voedselproducenten. De groep pleit voor meer export, importsubstitutie, automatisering en up-skilling. Daar zijn volgens hen op korte termijn stevige investeringen in de eigen landbouw-, verwerkings- en foodservice-sectoren voor nodig. 

In een online gepubliceerde verklaring stelt de Britse regering dat hoewel de sector “goed heeft gedaan om zich aan te passen”, de uitvoer hard is getroffen en de regering “zich ertoe heeft verbonden deze belangrijkste industrieën te steunen om weer op de internationale markten te komen en marktaandeel te laten groeien nogmaals.” De aankondiging komt voort uit de groeiende bezorgdheid over de richting die de Britse agrifoodhandel, die in 2019 € 58 miljard bedroeg, na de Brexit zal inslaan, en over de nog onduidelijke toekomstige relatie tussen de EU en het VK.

De landbouw-, voedingsmiddelen- en drankensector is de grootste maakindustrie in het Verenigd Koninkrijk en speelt een cruciale rol in de voedselvoorzieningsketen van het land, die in 2018 £ 121 miljard heeft bijgedragen aan de Britse economie en ongeveer vier miljoen banen heeft ondersteund. In 2019 bedroeg de Britse export van voedingsmiddelen, diervoeders en dranken £ 23,7 miljard, een stijging van 4,9% ten opzichte van 2018.

népszerű

Boris Johnson az EU-t fogja kérni egy új Brexit-késleltetésért & #8217;

Boris Johnson brit miniszterelnök arra készül, hogy az EU-os halasztást kérje a Brexit számára, most, hogy a ...

Brexit késés: három nap, hét vagy hónap? Vagy hosszabb ideig, és népszavazással is?

Az Európai Unió kész további három hónappal elhalasztani Nagy-Britanniát, ha Boris Johnson brit miniszterelnök ...

Dánia beleegyezik abba, hogy építi az oroszországi Nord Stream 2 gázvezetéket

Dánia az utolsó olyan európai ország, amely beleegyezett a Nord Stream 2 gázvezeték építésének útjába.

Csirkemell + csont ukrán exportja mostantól legálisan az EU piacra

Az ukrán baromfihús szinte korlátlan behozatala véget ér. A kelet-európai országgal kötött társulási megállapodás így módosul ...

Horvátország a lehető leghamarabb az eurót és a vízummentes schengeni övezetet akarja

Andrej Plenković a horvát miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Horvátország, a legújabb EU újonnan csatlakozó ország csatlakozik ...

Csak belülről

Bayer boekt miljarden af voor afkoop schadeclaims glyfosaat

Chemieconcern Bayer meldt over het tweede kwartaal van dit jaar miljardenverliezen, niet veroorzaakt door de corona pandemie maar door rechtbankzaken in...

Lengyelország 20 gazdaságra épít biogázüzemeket EU támogatással

Twintig grote Poolse landbouwbedrijven gaan met subsidie hun energielevering overschakelen op eigen biogasinstallaties. De installaties op boerderijschaal zijn...

Ír gazdák: több termelés és mennyiség, de alig több jövedelem

Írország mezőgazdasági ágazata minden ágazatban jó eredményt nyújtott 2019-ben, de a megnövekedett költségek miatt megnövekedett költségek ...

Az amerikai mezőkben a növények kevesebb méh miatt kevesebbet nőnek

A méhek hiánya az Egyesült Államok mezőgazdasági területein korlátozza egyes növények növekedését, ez új ...

Gyanús csomagok a „kínai vetőmagból”, amelyeket az amerikaiaknak postai úton küldtek

Az USA Földművelésügyi Minisztériuma (USAD) és az FBI figyelmezteti az Egyesült Államok közvéleményét az ...