péntek 7 augusztus 2020
otthon nemzetközi Német állatjóléti törvény: sertések nagyobb istállókban néhány év alatt

Német állatjóléti törvény: sertések nagyobb istállókban néhány év alatt

De Duitse Bondsraad heeft na jarenlange discussies ingestemd met een nieuwe Dierenwelzijnswet. Daardoor worden aan varkensstallen veel strengere eisen gesteld.

Het ministerie van Landbouw schat de kosten voor het ombouwen van de varkensstallen op circa 1,1 miljard euro. Daarbij kan in elk geval 300 miljoen euro worden geput uit een subsidieregeling voor aanpassing van bedrijfsgebouwen, waarvan sommige onderdelen al over vijf jaar gereed moeten zijn en andere onderdelen uiterlijk over tien jaar.

Er is door de Duitse federale regering jarenlang gesproken over aanscherping van deze wet die al eerder door de Bondsdag en door regionale parlementen was aanvaard. Sommige deelstaten wilden een veel verder-strekkende wet, terwijl meer agrarische deelstaten daar tegen waren.

Na verschillende mislukte pogingen en compromisvoorstellen, heeft de Bondsraad vrijdagavond een plenaire motie goedgekeurd die door de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen was ingediend.

De nieuwe wet schrijft onder meer voor hoe lang zeugen in het kraamhok mogen zitten. In het kraamhok hebben zeugen tijdelijk minder bewegingsvrijheid. Dit om te voorkomen dat zij hun biggen doodliggen. Ook komt er een verbod op stalen ligboxen.

Vijf jaar geleden had de rechtbank vastgesteld vast dat de situatie in de huidige stallen onwettig was omdat de varkens hun poten amper konden strekken. Het huidige voorstel van minister van Landbouw Julia Klöckner voorziet in een vergroting van de ligstallen, met ruimtes van minimaal 2.20 meter en 65 en 85 centimeter breed. Boeren krijgen 15 jaar de tijd om hun stallen om te bouwen.

Minister van Landbouw Julia Klöckne zei daarover: ” We stimuleren de omschakeling. Tegelijkertijd is er nu wettelijke en planningszekerheid gecreëerd voor boeren in Duitsland.” Kleine en middelgrote bedrijven moeten ook in staat zijn om zeugen duurzaam te houden. De financiering helpt om tijdig te voldoen aan de nieuwe eisen, zo zegt de Duitse overheid.

Na een overgangsperiode van acht jaar mogen zeugen niet meer in het kratten worden gehouden. Ze mogen dan alleen in de groep worden gehouden. Fixatie is dan maar voor een korte tijd mogelij. De groepsruimte moet een vloeroppervlak van minimaal vijf vierkante meter per zeug beslaan. Voerbakken kunnen nog steeds worden gebruikt. Er moet ook een activiteitengebied worden ingericht voor de dieren.

De stemming over grotere stallen was in februari al eens van de agenda van de Bondsraad verwijderd. Kort na dat uitstel brak de coronacrisis uit.
In de EU is er nog geen uniforme regeling over de kraamhokken. In Denemarken, Nederland en Oostenrijk zijn er wettelijke voorschriften over het verblijf in kraamhokken, in Zweden is deze vorm sinds 1988 verboden, in Groot-Brittannië sinds 1991.

népszerű

A NATO és az EU vészhelyzeti ülése Szíria északi részének török inváziójáról

Az EU ország külügyminiszterei hétfőn Luxemburgban a szíriai válság "minden szempontját" megvitatják ...

Hollandia gyorsvonatokat akar az egész EU-ról az eurovíziós dalversenyre Rotterdamban

A holland közlekedési és közlekedési hatóságok felszólították az európai vasúttársaságokat, hogy használjáknak speciális vonatokat az Eurovíziós Dalfesztiválra, miután ...

Juncker búcsút öt év után: & #8216; a Brexit pazarolja az időt és az energiát & #8217;

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker többé-kevésbé sajnálta az egész dolgot a Brexittel kapcsolatban.

Szintén a német Türingia államban a politikai és középső és az #8217;

Türingia keleti német államának lakói tömegesen szavaztak a radikális pártok mellett a regionális választásokon. A radikális baloldal párt ...

Törökországnak nehéz helyzetben van az Európába vezető izraeli gázvezetékkel

Évekig tartó tárgyalások után megállapodás született az Izraelből Európába irányuló tengeralattjáró építéséről. Törökország ...

Csak belülről

Inmiddels is een derde van Polen besmet met Afrikaanse varkenspest

Het aantal officiële registraties van Afrikaanse Varkenspest op Poolse boerderijen is in enkele dagen explosief gestegen, en in één klap van...

China zoekt overal nog meer tarwe; mogelijk ook Argentijnse varkens

China zal het komende jaar de invoer van tarwe stimuleren om aan de binnenlandse voedselbehoeften te voldoen.

Corona az Egyesült Államok húsiparában: mintegy 10 %-nél alacsonyabb a bevétel

Az Egyesült Államok bankjai és kutatóintézetei szem előtt tartják, hogy az amerikai húsipar idei bevételei ...

A Bayer milliárdokat ír le a glifozátra vonatkozó átadási igények miatt

A Bayer Vegyianyag-csoport milliárd veszteségről számol be az év második negyedévében, amelyet nem a koronadémia okozott, hanem a ...

Lengyelország 20 gazdaságra épít biogázüzemeket EU támogatással

Húsz nagy lengyel mezőgazdasági társaság támogatást kap a saját biogázüzemének energiaellátására. A farm méretű létesítmények ...