zaterdag 28 november 2020
Home EU Corbyn onthult: Boris' EU-Brexit wel met douane voor Noord-Ierland

Corbyn onthult: Boris’ EU-Brexit wel met douane voor Noord-Ierland

De Britse premier Boris Johnson en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben op de BBC-televisie hun tweede en vooralsnog laatste tv-debat gehouden, voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van donderdag 12 december. Het debat, gecombineerd met publieksvragen, was feitelijker en inhoudelijker dan hun eerste debat. Maar ook nu lijkt het tv-debat geen veranderingen in de kiezersgunst aan te brengen.

Corbyn zei de hand te hebben gelegd op een vertrouwelijk overheidsrapport. Daar zou uit blijken dat Johnson’s Brexit-akkoord met de EU veel grotere gevolgen voor Noord-Ierland heeft dan de regering beweert. Johnson spreekt dat tegen, maar ontkende het bestaan van het rapport niet langer.

Uit het vijftien pagina’s tellende rapport blijkt dat er in de Ierse Zee wél een douanegrens komt tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland, en dat de regering verregaande controles op goederenverkeer tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk niet kan uitsluiten. Dit staat haaks op de eerdere bewering van de premier dat er geen enkele grens komt in de Ierse Zee.

Corbyn kwam eind vorige maand ook al met honderden pagina’s documenten op de proppen over handelsoverleg tussen de regering van Johnson en de Verenigde Staten. De uitkomst zou kunnen zijn dat de Britse nationale gezondheidsdienst NHS meer moet betalen voor medicijnen.

De Conservatieve Partij heeft in een jongste peiling nog steeds de steun van 43 procent van de kiezsers. De oppositiepartij Labour bleef gelijk op 34 procent en de Liberaal-Democraten ook gelijk op 13 procent. In dat geval zouden de Conservatieven een meerderheid in het Lagerhuis behalen; die meerderheid komt pas in gevaar bij een verschil tussen beide koplopers van zes procent of minder.

De gezaghebbende marktonderzoeker YouGov komt aanstaande dinsdagavond met de resultaten van een laatste peiling, samen met SkyNwes en The Times. Analisten verwachten voor de Conservatieven geen grote verschuivingen meer: zij hebben al hun maximum aan ‘gematigde’ conservatieve stemmers weggehaald bij de radicale anti-Europese Brexitpartij van Nigel Farage.

Sommige analisten zeggen dat bij Labour nog wel verschuivingen mogelijk zijn. Corbyn is met zijn eigen mits-en-maar-Brexit aan aantal anti-Europeanen traditionele Labourstemmers al kwijtgeraakt aan de Conservatieven, maar kan zijn pro-Europeaanse achterban nog kwijtraken aan de LibDems, SNP of De Groenen. Maar het kan ook zijn dat gematigde weifelaars bij LibDems, SNP en Groenen alsnog naar Labour overstappen.

Ook wijzen veel commentatoren er op dat Johnson en Corbyn met hun verkiezingsmanifesten geen kiezers aantrekken, maar met hun radicale en verbeten standpunten kiezers áfschrikken. Zij zouden met hun persoonlijkheden hun eigen partij in de weg zitten. Er wordt al gespeculeerd welke leider na de uitslag van 12 december zal aftreden.

Premier Johnson weigert zich op televisie te laten ondervragen door BBC-top-interviewer Andrew Neil. De andere partijleiders zijn de afgelopen weken allemaal al geïnterviewd door Neil. Zijn interviews zijn inhoudelijk erg goed voorbereid, en politici komen bij hem niet weg met smoesjes of grappen en grollen. Ook weet Neil precies duidelijk te maken waar de zwakke plekken van een verkiezingsprogramma of van een kandidaat zitten.

Johnson ontkent dat hij kritiek probeert te vermijden. Dat een partijleider niet toezegt voor een interview op de BBC in prime time, is ongehoord. Interviews met de partijleiders zijn al decennia een essentieel onderdeel van de manier waarop de BBC in prime time bericht over de verkiezingen. Boris Johnson maakte donderdag ook duidelijk dat hij geen tijd heeft voor een interview met de commerciële Britse omroep ITV. Ook daar is hij de enige partijleider die niet geïnterviewd wil worden in het programma Tonight.

Populair

Catalaanse ‘rebel’ Puigdemont mag Europarlement-gebouwen niet meer in

De voormalige president van de regering van Catalonië, Carles Puigdemont, mag de gebouwen van het Europees Parlement niet langer betreden nadat de...

Brits Lagerhuis stemt vóór afscheid van de EU, maar noemt geen datum

Het Britse parlement heeft ingestemd met het akkoord dat premier Boris Johnson eerder deze maand in Brussel sloot met de EU-regeringsleiders...

Geschiedenis-tv over verzinsels van Boris Johnson als EU-correspondent

De Nederlandse publieke omroep NTR zendt woensdagavond een televisieprogramma over de leugens, verzinsels en fantasieberichten van de toenmalige Britse correspondent Boris...

Roemeense president nu herkozen; weg vrij voor herstel pro-EU-koers

President Klaus Iohannis Roemenië is zondag vrij makkelijk herkozen voor een nieuwe ambtstermijn. Hij versloeg in een tweede stemmingsronde zijn socialistische...

Libisch vredesberaad: iedereen staakt militaire steun, zeggen ze

De deelnemers aan het Libië-vredesberaad in Berlijn zijn het zondag eens geworden over de naleving van een al jarenlang bestaand VN-wapenembargo,...

Net binnen

Duitsland gaat ná Kerst mogelijk slachtrijpe varkens opkopen

De Duitse LNV-minister Julia Klöckner sluit het opkopen van grote voorraden onverkocht kalfs- en varkensvlees niet uit, maar niet op dit...

Poolse kippenvleesexport stort in door overproductie en vogelgriep

In de Poolse pluimvee-industrie zijn de prijzen de afgelopen dagen tientallen procenten gedaald door overaanbod. De export van kippenvlees brengt al...

Europarlementariërs willen stop op invoer van Argentijns paardenvlees

Vijftig Europarlementariërs hebben de Europese Commissie opgeroepen om de import van Argentijns paardenvlees per direct stop te zetten.

Door minder luchtvervuiling in EU minder vroegtijdige sterfgevallen

De luchtkwaliteit in Europa is de afgelopen tien jaar verbeterd maar de meeste EU-landen voldoen nog steeds niet aan internationale gezondheidsnormen....

Amerikaanse slachthuizen waren doorgeefluik coronabesmettingen

De grote Amerikaanse slachterijen en vleesverwerkende bedrijven hebben dit voorjaar voor hun personeel gefungeerd als doorgeefluik voor covid 19-besmetting.