zaterdag 16 januari 2021
Home Internationaal Ierse agrariërs: meer productie en volume maar amper meer inkomen

Ierse agrariërs: meer productie en volume maar amper meer inkomen

De agrarische sector in Ierland heeft over het jaar 2019 in alle bedrijfstakken ruim meer geproduceerd, maar heeft door gestegen kosten amper meer verdiend.

De definitieve schatting van het operationele overschot in de landbouw van het Ierse Centraal Bureau voor de Statistiek (CSO) laat een stijging zien van € 110,7 miljoen, wat neerkomt op een stijging van 3,8%. De landbouwprijzen zijn in dezelfde periode echter gedaald.

Het totale productievolume steeg van 2,94 miljard euro in 2018 tot 3,055 miljard euro. Deze stijging is in lijn met eerdere voorspellingen in de Ierse landbouw, zo meldt de Ierse krant Agriland.

Uit een analyse van de resultaten bleek dat, ondanks een toename van 3,6% van het volume van de geproduceerde goederen, dalende prijzen ertoe leidden dat de waarde van de goederenproductie tegen producentenprijzen met € 258 miljoen (-3,1%) daalde van € 8,22 miljard in 2018 tot € 7,96 miljard in 2019.

Terwijl het volume van door Ierse boeren geproduceerde gewassen met 7,8% steeg, zorgden lagere prijzen ervoor dat de waarde van gewassen daalde met 228,9 miljoen € (-10,8%), van 2,13 miljard € tot 1,8 miljard €. De belangrijkste gewassen die aan deze productiedaling bijdroegen, waren voedergewassen die door dalende prijzen in waarde daalden met € 276,3 miljoen (-20,6%)

Ondanks dat het volume van de melkproductie met 5,1% toenam, zorgden lagere prijzen ervoor dat de waarde van melk met slechts € 45,2 miljoen (+ 1,8%) steeg van € 2,56 miljard naar € 2,6 miljard.

Hoewel het volume van het geproduceerde vee met 1,9% toenam, zorgden lagere prijzen ervoor dat de waarde van het vee met € 111,1 miljoen (-4,9%) daalde, van € 2,26 miljard tot € 2,15 miljard.

Hoewel het volume van in 2019 geproduceerde varkens zeer weinig veranderde (+ 0,4%), leidden grote prijsstijgingen ertoe dat de waarde van de varkensproductie steeg met € 84,0 miljoen (+ 18,3%), van € 459,1 miljoen tot € 543 miljoen.

De kosten van door Ierse boeren ingekochte voedergewassen daalden in 2019 met € 273,4 miljoen (-20,5%), van € 1,33 miljard naar € 1,06 miljard.

Het volume van op Ierse landbouwbedrijven gebruikte diervoeders daalde met 13,8% en als gevolg daarvan daalden de uitgaven voor diervoeders met € 184,6 miljoen (-11,0%) tot € 1,49 miljard.

Het volume van de door Ierse boeren verbruikte meststoffen daalde in 2019 met 7,6%, maar door prijsstijgingen daalden de kosten van deze meststoffen met slechts € 3,8 miljoen (-0,7%), van € 582,1 miljoen tot € 578,3 miljoen.

Populair

EU geeft Britten voor Brexit nog één dag de tijd

De Europese Unie geeft Groot-Brittannië nog één etmaal de tijd om met werkbare voorstellen voor een vertrekregeling te komen. Er moet uiterlijk...

Italiaanse begroting volgens EC nog steeds niet op orde

De begroting van Italië is mogelijk in strijd met de begrotingsregels van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft de Italiaanse minister...

Britten in december eerst naar de stembus; Brexit op de langere baan

De Britse regering van de Conservatieven premier Boris Johnson is bereid de oppositie tegemoet te komen om steun te krijgen voor...

EU en MO straks voor de keus: steun voor Teheran of Washington

Kanselier Merkel, de Franse president Macron en de Britse premier Johnson dringen bij Iran aan op terughoudendheid in het conflict tussen...

Merkel haalt VN, Libiërs, Poetin, Erdogan en EU naar vredesberaad

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft na besprekingen met de Libische generaal Khalifa Haftar gezegd dat Haftar bereid...

Net binnen

Oekraïne houdt eerst referendum over landverkoop aan buitenlander

Over de verkoop van landbouwgrond in Oekraïne aan buitenlanders zal binnen drie jaar een een referendum worden gehouden. Pas daarna wordt...

Australische boeren willen meer buitenlandse seizoensarbeiders

Australië heeft een kleine versoepeling aangekondigd voor de werkvergunningen voor buitenlandse seizoenswerkers, maar landbouworganisaties dringen aan op veel méér verruiming.

Boeren boos op supermarkten voor gestunt met winkel-voedselprijzen

Tot woede van Duitse melkveehouders hebben twee zuivelcoöperaties nieuwe prijsafspraken met supermarktketen Aldi gemaakt over lagere boterprijzen. Daarmee verbreekt Aldi eerdere...

Duitse varkensfokkers willen met exitpremie wel stoppen of saneren

Meer dan de helft van de Duitse varkensfokkers heeft grote belangstelling om in ruil voor een passende financiële vergoeding uit de...

Schotse pootaardappelen niet zo maar voor de export naar de EU

De Britse aardappelindustrie voert besprekingen met de Europese Unie over versoepeling van de pootaardappel-maatregel, maar is daarover weinig hoopvol.