sestdien 8 augusts 2020
Mājas Starptautiskā Īrijas lauksaimnieki: vairāk produkcijas un apjoma, bet tikai nedaudz vairāk ienākumu

Īrijas lauksaimnieki: vairāk produkcijas un apjoma, bet tikai nedaudz vairāk ienākumu

De agrarische sector in Ierland heeft over het jaar 2019 in alle bedrijfstakken ruim meer geproduceerd, maar heeft door gestegen kosten amper meer verdiend.

De definitieve schatting van het operationele overschot in de landbouw van het Ierse Centraal Bureau voor de Statistiek (CSO) laat een stijging zien van € 110,7 miljoen, wat neerkomt op een stijging van 3,8%. De landbouwprijzen zijn in dezelfde periode echter gedaald.

Het totale productievolume steeg van 2,94 miljard euro in 2018 tot 3,055 miljard euro. Deze stijging is in lijn met eerdere voorspellingen in de Ierse landbouw, zo meldt de Ierse krant Agriland.

Uit een analyse van de resultaten bleek dat, ondanks een toename van 3,6% van het volume van de geproduceerde goederen, dalende prijzen ertoe leidden dat de waarde van de goederenproductie tegen producentenprijzen met € 258 miljoen (-3,1%) daalde van € 8,22 miljard in 2018 tot € 7,96 miljard in 2019.

Terwijl het volume van door Ierse boeren geproduceerde gewassen met 7,8% steeg, zorgden lagere prijzen ervoor dat de waarde van gewassen daalde met 228,9 miljoen € (-10,8%), van 2,13 miljard € tot 1,8 miljard €. De belangrijkste gewassen die aan deze productiedaling bijdroegen, waren voedergewassen die door dalende prijzen in waarde daalden met € 276,3 miljoen (-20,6%)

Ondanks dat het volume van de melkproductie met 5,1% toenam, zorgden lagere prijzen ervoor dat de waarde van melk met slechts € 45,2 miljoen (+ 1,8%) steeg van € 2,56 miljard naar € 2,6 miljard.

Hoewel het volume van het geproduceerde vee met 1,9% toenam, zorgden lagere prijzen ervoor dat de waarde van het vee met € 111,1 miljoen (-4,9%) daalde, van € 2,26 miljard tot € 2,15 miljard.

Hoewel het volume van in 2019 geproduceerde varkens zeer weinig veranderde (+ 0,4%), leidden grote prijsstijgingen ertoe dat de waarde van de varkensproductie steeg met € 84,0 miljoen (+ 18,3%), van € 459,1 miljoen tot € 543 miljoen.

De kosten van door Ierse boeren ingekochte voedergewassen daalden in 2019 met € 273,4 miljoen (-20,5%), van € 1,33 miljard naar € 1,06 miljard.

Het volume van op Ierse landbouwbedrijven gebruikte diervoeders daalde met 13,8% en als gevolg daarvan daalden de uitgaven voor diervoeders met € 184,6 miljoen (-11,0%) tot € 1,49 miljard.

Het volume van de door Ierse boeren verbruikte meststoffen daalde in 2019 met 7,6%, maar door prijsstijgingen daalden de kosten van deze meststoffen met slechts € 3,8 miljoen (-0,7%), van € 582,1 miljoen tot € 578,3 miljoen.

Populārs

& #8216; Boriss Džonsons prasīs EU par jaunu Brexit kavēšanos & #8217;

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons gatavojas pieprasīt EU atlikšanu uz Brexit, tagad, kad ...

Brexit kavēšanās: trīs dienas, nedēļas vai mēneši? Vai ilgāk un arī referendums?

Eiropas Savienība ir gatava atlikt Lielbritāniju uz vēl trim mēnešiem, ja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ...

Dānija piekrīt būvēt Krievijas gāzes vadu Nord Stream 2

Dānija ir pēdējā Eiropas valsts, kas piekritusi gāzes vada Nord Stream 2 būvniecības maršrutam.

Ukrainas vistas krūtiņas + kaulu eksports no šī brīža likumīgi nonāk EU tirgū

Beidzas gandrīz neierobežots Ukrainas mājputnu gaļas imports. Tādējādi tiek grozīts asociācijas nolīgums ar Austrumeiropas valsti ...

Horvātija arī vēlas pēc iespējas ātrāk ieviest eiro un bezvīzu Šengenas zonu

Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs skaidri pateica, ka Horvātija, jaunākais EU jaunpienācējs, pievienojas ...

Tikai iekšā

Cyprus blokkeert CETA-verdrag als de halloumikaas niet wordt erkend

Cyprus weigert het Europees-Canadese CETA-handelsverdrag goed te keuren zolang de merknaam en regionale rechten van de Cypriotische halloumi-kaas niet worden erkend....

Inmiddels is een derde van Polen besmet met Afrikaanse varkenspest

Het aantal officiële registraties van Afrikaanse Varkenspest op Poolse boerderijen is in enkele dagen explosief gestegen, en in één klap van...

China zoekt overal nog meer tarwe; mogelijk ook Argentijnse varkens

China zal het komende jaar de invoer van tarwe stimuleren om aan de binnenlandse voedselbehoeften te voldoen.

Corona in vleesindustrie Verenigde Staten: inkomsten zo’n 10 % lager

Banken en onderzoeksinstituten in de Verenigde Staten houden er rekening mee dat de inkomsten in de Amerikaanse vleesindustrie dit jaar wel...

Bayer boekt miljarden af voor afkoop schadeclaims glyfosaat

Chemieconcern Bayer meldt over het tweede kwartaal van dit jaar miljardenverliezen, niet veroorzaakt door de corona pandemie maar door rechtbankzaken in...