marți 27 octombrie 2020
acasă UE EU dorește să oprească migranții din afara Europei și să îi trimită rapid înapoi

EU dorește să oprească migranții din afara Europei și să îi trimită rapid înapoi

De EU-landen worden niet verplicht asielzoekers over te nemen van andere EU-landen. In een nieuw asielzoekerspact komt de Europese Commissie tegemoet aan het verzet van enkele EU-landen als Polen, Hongarije en Tsjechië die al jarenlang weigeren vluchtelingen onderdak te verlenen.

Wel wil de Europese Commissie een systeem opzetten voor crisissituaties waarin de EU-landen meebetalen aan de opvang in andere EU-landen. Ook moeten EU-landen die niet zelf vluchtelingen willen opnemen, de opvang of repatriëring van een aantal migranten in andere landen adopteren.

De focus van het Europese migratiebeleid moet liggen bij de terugkeer van kansloze asielzoekers. Die procedure moet sneller en beter, meent het dagelijks EU-bestuur.

Brussel wil bovendien verbeterde opvangcentra ‘aan de grenzen’ van de EU (in Turkije, Libanon of Noord-Afrika) waar vluchtelingen snel geïdentificeerd, gescreend en geregistreerd worden. Binnen vijf dagen moet duidelijk zijn of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, of dat de persoon teruggestuurd moet worden.

Het Europees Parlement bespreekt de nieuwe strategie donderdagochtend in Brussel met vice-voorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas en Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Zij presenteren daar het voorstel voor het nieuwe Asiel- en Migratiepact aan de leden van de parlementscommissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).

De Europese Commissie stapt definitief af van het in 2016 gelanceerde idee dat lidstaten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te nemen, zoals ze dat tijdens de migratiecrisis van 2015 wel heeft geprobeerd. Dat voorstel is door de EU-regeringsleiders nooit aanvaard omdat er te veel landen tégen waren.

In plaats daarvan komt er een donatie- en adoptiesysteem. Als de druk op zuidelijke EUI-landen te groot wordt, moeten andere landen bijspringen. Ze moeten dan ontfermen over afgewezen asielzoekers in een van die overbelaste landen, en zorgen voor hun terugkeer naar land van herkomst.

Als landen voor dat mee-betalen en adopteren kiezen, hebben ze bijna een jaar de tijd om terugkeer voor elkaar te krijgen. Als dat niet lukt, moeten ze die aielzoeker alsnog zelf opnemen en daarna vanuit eigen land verder aan de terugkeer werken. De EU-landen en het Europees Parlement moeten akkoord gaan met de nieuwe wetsvoorstellen. Dat kan nog wel eens minstens een jaar gaan duren.

In een eerste reactie zei de Nederlandse PvdA-Europarlementariër Kati Piri “dat het recht om asiel aan te vragen binnen de Europese Unie overeind blijft staan. En ook worden alle verzoeken nog steeds individueel beoordeeld. Die basisprincipes zijn goed,” aldus Kati Piri.

Ook noemde ze het logisch dat er meer werk wordt gemaakt van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel. Dat betreft momenteel bijna 2/3de van alle asielzoekers. Wel merkte ze op dat dit voorstel vooral solidair lijkt te zijn met de EU-landen, maar de vraag is hoe solidair het is met de vluchtelingen?

De ambities voor een nieuw beleid zijn volgens de Eurofractie van de ChristenUnie goed, maar Europarlementariër Van Dalen maakt zich wel zorgen over de haalbaarheid van de plannen. Van Dalen noemde de migratieproblematiek op het Griekse eiland Lesbos groot en daarom mag dit plan niet falen. “Met alleen solidariteit gaan we het niet redden. Terecht wordt gesteld dat alle EU-landen moeten meebetalen of opvangen. Zo niet, dan moeten er sancties komen in de vorm van kortingen op de Europese fondsen.”

popular

Conservatorii din Lagerhuis sărbătoresc o nouă victorie: Brexitul poate trece acum

Guvernul conservator britanic al premierului Boris Johnson a continuat procesul de adoptare a legislației pentru o plecare de la EU ...

Rebelii sirieni acum au fost aproape izgoniți din ultimul fortăreț Idlib

După câteva zile de ofensivă, armata siriană are o stăpânire fermă la sudul provinciei Idlib. Forțele guvernamentale au ...

Corona în industria cărnii Statele Unite: veniturile cu aproximativ 10 % mai mici

Băncile și institutele de cercetare din Statele Unite țin minte că veniturile din acest an din industria cărnii americane vor ...

De asemenea, Germania și Franța opresc livrările de arme în Turcia

După Germania și Olanda, Franța a încetat, de asemenea, temporar să exporte arme în Turcia. Nu este vorba de ...

NATO și EU discută despre misiunea ONU în regiunea de frontieră Turcia și nordul Siriei

Miniștrii Apărării din țările NATO discută o propunere germană pentru o zonă de securitate internațională în regiunea de frontieră a Siriei și Turciei ...

Doar în interior

Parlamentul European dorește 39 de miliarde de bugete suplimentare și amenzi pentru disidenți

Parlamentul European continuă să rămână ferm în negocierile privind bugetul european multianual (2021-2027). Comisia pentru bugete a Parlamentului European ...

Fermierii și pescarii europeni suferă în special pierderi din cauza obiceiurilor Brexit

O plecare a britanicilor din Uniunea Europeană este deosebit de dăunătoare pentru agricultura olandeză, industria alimentară și industria alimentară, ...

„Agricultura deghizată EU o lovitură de moarte pentru natură și fermele mici”

Parlamentul European a semnat mandatul de moarte pentru fermele și natura mai mici. Asta spune organizația de mediu Greenpeace despre acordul EU eliminat pe ...

Gigantul ucrainean de pui beneficiază de paradisurile fiscale europene

Compania ucraineană de păsări de curte MHP folosește companii de cutii poștale în paradisurile fiscale europene din Luxemburg și Cipru pentru a evita impozitele pe plan intern.

Parlamentul European decide numele burgerilor vegetarieni și a cărnii de cultură

În această săptămână, Parlamentul European va vota dacă carnea de cultură sau alimentele vegetale pot fi „carne” sau „burger” sau „friptură” ...