Среда 25 Ноябрь 2020
Домой EU Фон дер Ляйен: GLB может быть даже лучше; Тиммерманс: отозвать при необходимости

Фон дер Ляйен: GLB может быть даже лучше; Тиммерманс: отозвать при необходимости

Het is nog niet te laat om in het nieuwe gemeenschappelijk Europese landbouwbeleid méér rekening te houden met het Milieu- en Klimaatbeleid van de EU-Green Deal.

Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in een antwoordbrief aan de fractie van De Groenen. Zij vinden dat het afgezwakte landbouwbeleid helemaal moet worden ingetrokken.

Von der Leyen betreurt het dat zowel het Europees Parlement als de 27 LNV-ministers op meerdere onderdelen afgezwakte standpunten hebben ingenomen dan het voorstel van de Commissie. Donderdag begint in Brussel de triloog, het drie-partijen-overleg van Parlement, Commissie en Raad van Ministers, om tot een definitief gezamenlijk standpunt te komen.

Von der Leyen zegt dat er nog kansen voor verbetering zijn en overweegt daarom geen intrekking van het Commissievoorstel. De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans houdt die mogelijkheid wel nadrukkelijk open, zo zei hij onlangs in een vraaggesprek met RTL Nieuws.

De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout vindt het jammer dat Von der Leyen het GLB-voorstel niet wil intrekken, en van vooraf-aan opnieuw beginnen. Von der Leyen heeft er al fijntjes op gewezen dat het voorstel in 2018 is opgesteld door de vórige Commissie, en niet door haar ploeg. Ook zegt ze dat de Green Deal geen belemmering maar een oplossing is…

Eickhout is wel tevreden “dat de Commissievoorzitter het met ons eens is over het belang van de Green Deal om klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Het is goed om te zien dat ze benadrukt dat de van boer tot bord-strategie en biodiversiteit moeten worden ingebed in het nieuwe GLB”, aldus Eickhout.

Als de milieu- en klimaatdoelen van de Green Deal ( hét paradepaardje van de Commissie-Von der Leyen !), níet worden gehaald omdat ‘de landbouw’ onvoldoende meewerkt, sluit Timmermans intrekking niet uit. Een woordvoerder van de Commissie benadrukte dat het zo ver nog niet is.

Volgens Timmermans hebben de boeren de Green Deal nódig om een toekomstbestendige bedrijfstak te worden. Hij wijst er op ‘dat tachtig procent van de miljoenensubsidies terechtkomt bij twintig procent van de boeren. En dan zijn dat nog niet eens doorsnee-boerenfamilies maar grootgrondbezitters en landbouwconglomeraten’.

De bezwaren van Von der Leyen en Timmermans richten zich er vooral op dat in het nieuwe GLB een tweejarige ‘proefperiode’ is opgenomen. De centrumrechtse en conservatieve meerderheid van het Europees Parlement (vooral ook uit Oost-Europese agrarische landen) wil de mogelijkheid openhouden om tussentijds aan te passen, stil te zetten of terug te draaien.

Ook ziet Timmermans het helemaal niet zitten dat er meer controle en uitvoering wordt overgedragen aan de individuele landen (lees; de nationale LNV-ministeries). Dus kan Brussel straks wel constateren dat er iets niet goed gaat, maar is het aan de landen zelf om te bepalen of ze er iets tegen dóen.

De triloog-onderhandelingen worden de komende weken gevoerd in drie verschillende onder-commissies. Die besprekingen worden achter gesloten deuren gehouden. De afspraak geldt dat er ‘niets is afgesproken totdat alles is afgesproken’. Daardoor kunnen geen tussentijdse resultaten worden gemeld, en wordt het waarschijnlijk midden-december uiteindelijk een kwestie van ‘slikken of stikken’.

In tegenstelling tot voorgaande keren worden de triloog-onderhandelingen niet geleid door de Landbouwcommissaris (Wojciechowski), maar door Timmermans (ENVI-Klimaat en Milieu) en Stella Kyriakides (EFSA-Voedselveiligheid). Voor Nederland geldt bovendien dat er slechts één Nederlander van de AGRI-commissie in één van de drie onderhandelingsteams zit: Bert-Jan Ruissen (SGP).

Bovendien wordt deze GLB-triloog niet alleen door AGRI-leden gedaan, maar er zit ook een rapporteur van de ENVI-milieucommissie als geassocieerd lid in de belangrijkste onderhandelingsdelegatie. Daarmee is het opstellen van nieuwe landbouwbeleid niet langer een ‘alleingang’ van de landbouwcommissie en de goed-gesmeerde Europese agrarische lobby, maar kan de Green Deal-waakhond ENVI nog roet in het eten gooien. In de ENVI-milieucommissie zitten zes Nederlanders, onder wie twee ondervoorzitters Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazenkamp (Partij voor de Dieren).

Популярный

Больного отца и пятерых взрослых детей посадили на девять лет

Голландская полиция обнаружила на удаленной ферме на северо-востоке страны шесть человек, которые, возможно, были ...

Нидерланды не могут просто вернуть просителя убежища в греческие лагеря

Нидерланды могут вернуть в Грецию лиц, которым было отказано в предоставлении убежища, только если заранее известно, что они могут получить юридическую помощь от адвоката ...

МВФ и ЕЦБ предупреждают о замедлении экономического роста

Международный валютный фонд (МВФ) считает, что странам евро следует принять меры предосторожности в случае стагнации экономического роста. Который...

Олег Сенцов осуждает Россию, хвалит Европу и хвалит Украину

Украинский кинорежиссер Олег Сенцов получил в Страсбурге самую важную награду Европейского Союза в области прав человека после своего недавнего ...

Турция и Россия разделили добычу в Ливии: EU и США продолжили офсайд

Европейский Союз призывает враждующие стороны в Ливии немедленно прекратить боевые действия и строго соблюдать эмбарго ООН на поставки оружия ...

Просто в

Меньшее загрязнение воздуха в EU означает меньшее количество преждевременных смертей

Качество воздуха в Европе улучшилось за последнее десятилетие, но большинство стран EU все еще не соответствуют международным стандартам здравоохранения ....

Американские бойни были каналом заражения коронавирусом

Этой весной крупные американские бойни и мясоперерабатывающие компании выступили в интересах своих сотрудников как проводник заражения COVID 19.

Бельгийцы инвестируют миллионы в фонд устойчивых пищевых технологий

Европейские инвесторы, бельгийское федеральное правительство и некоторые богатые бельгийские бизнес-семьи собрали 275 миллионов евро на экологически чистые продукты питания и сельскохозяйственные технологии ....

Клёкнер также подвергся критике в Бундестаге Германии за сельскохозяйственный план EU

Обновление европейской сельскохозяйственной политики также грозит стать спорным вопросом в германской коалиции ХДС и СДПГ. В...

В Новой Зеландии слишком мало иностранных подрядчиков для сбора урожая

В сельском хозяйстве Новой Зеландии нехватка рабочей силы увеличивается из-за пандемии короны; фермеры обеспокоены ...