уторак 27 октобар 2020
Почетна ЕУ 1ТП6 жели да заустави мигранте изван Европе и брзо их пошаље назад

1ТП6 жели да заустави мигранте изван Европе и брзо их пошаље назад

De EU-landen worden niet verplicht asielzoekers over te nemen van andere EU-landen. In een nieuw asielzoekerspact komt de Europese Commissie tegemoet aan het verzet van enkele EU-landen als Polen, Hongarije en Tsjechië die al jarenlang weigeren vluchtelingen onderdak te verlenen.

Wel wil de Europese Commissie een systeem opzetten voor crisissituaties waarin de EU-landen meebetalen aan de opvang in andere EU-landen. Ook moeten EU-landen die niet zelf vluchtelingen willen opnemen, de opvang of repatriëring van een aantal migranten in andere landen adopteren.

De focus van het Europese migratiebeleid moet liggen bij de terugkeer van kansloze asielzoekers. Die procedure moet sneller en beter, meent het dagelijks EU-bestuur.

Brussel wil bovendien verbeterde opvangcentra ‘aan de grenzen’ van de EU (in Turkije, Libanon of Noord-Afrika) waar vluchtelingen snel geïdentificeerd, gescreend en geregistreerd worden. Binnen vijf dagen moet duidelijk zijn of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, of dat de persoon teruggestuurd moet worden.

Het Europees Parlement bespreekt de nieuwe strategie donderdagochtend in Brussel met vice-voorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas en Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Zij presenteren daar het voorstel voor het nieuwe Asiel- en Migratiepact aan de leden van de parlementscommissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).

De Europese Commissie stapt definitief af van het in 2016 gelanceerde idee dat lidstaten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te nemen, zoals ze dat tijdens de migratiecrisis van 2015 wel heeft geprobeerd. Dat voorstel is door de EU-regeringsleiders nooit aanvaard omdat er te veel landen tégen waren.

In plaats daarvan komt er een donatie- en adoptiesysteem. Als de druk op zuidelijke EUI-landen te groot wordt, moeten andere landen bijspringen. Ze moeten dan ontfermen over afgewezen asielzoekers in een van die overbelaste landen, en zorgen voor hun terugkeer naar land van herkomst.

Als landen voor dat mee-betalen en adopteren kiezen, hebben ze bijna een jaar de tijd om terugkeer voor elkaar te krijgen. Als dat niet lukt, moeten ze die aielzoeker alsnog zelf opnemen en daarna vanuit eigen land verder aan de terugkeer werken. De EU-landen en het Europees Parlement moeten akkoord gaan met de nieuwe wetsvoorstellen. Dat kan nog wel eens minstens een jaar gaan duren.

In een eerste reactie zei de Nederlandse PvdA-Europarlementariër Kati Piri “dat het recht om asiel aan te vragen binnen de Europese Unie overeind blijft staan. En ook worden alle verzoeken nog steeds individueel beoordeeld. Die basisprincipes zijn goed,” aldus Kati Piri.

Ook noemde ze het logisch dat er meer werk wordt gemaakt van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel. Dat betreft momenteel bijna 2/3de van alle asielzoekers. Wel merkte ze op dat dit voorstel vooral solidair lijkt te zijn met de EU-landen, maar de vraag is hoe solidair het is met de vluchtelingen?

De ambities voor een nieuw beleid zijn volgens de Eurofractie van de ChristenUnie goed, maar Europarlementariër Van Dalen maakt zich wel zorgen over de haalbaarheid van de plannen. Van Dalen noemde de migratieproblematiek op het Griekse eiland Lesbos groot en daarom mag dit plan niet falen. “Met alleen solidariteit gaan we het niet redden. Terecht wordt gesteld dat alle EU-landen moeten meebetalen of opvangen. Zo niet, dan moeten er sancties komen in de vorm van kortingen op de Europese fondsen.”

Популарно

Хоће ли Француска и Холандија задржати Албанију изван 1ТП6?

Следеће недеље Европска унија (1ТП6) суочава се са стратешки важним избором да озваничи пријем Северне Македоније и Албаније ....

Британска кућа општина натерала је Јохнсона да затражи ново одлагање Брекита у 1ТП6

Британски премијер Борис Јохнсон поново је затражио од Европске уније да одложи британски излазак са 1ТП6 након ...

Еколошки клубови: 1ТП6 риболовне квоте и даље су превисоке и недовољно одрживе

Упркос бројним упозорењима и научним студијама, земље 1ТП6 још увек улове превише рибе из Северног мора. Нарочито британски, ...

Европски парламент шаље своју мисију за корупцију и убиства на Малти

Европски парламент шаље своју властиту мисију на утврђивање чињеница на Малту ради истраживања владавине закона у земљи 1ТП6. То је ...

Европски парламент жели мање отрова у опрашивачима; пољопривредници страхују од жетве

Европски парламент жели нове, далекосежније мере за бољу заштиту пчела и других опрашивача. Заступници позивају Европску комисију ...

Само унутра

Европски парламент жели 39 милијарди додатних буџета и новчаних казни за неистомишљенике

Европски парламент наставља да стоји чврсто у преговорима о европском вишегодишњем буџету (2021. - 2027.). Одбор за буџете Европског парламента ...

Европски пољопривредници и рибари посебно трпе губитке због царина Брекит

Одлазак Британаца из Европске уније посебно је штетан за холандску пољопривреду, прехрамбену и прехрамбену индустрију, ...

„Прикривена пољопривреда 1ТП6Т смртни ударац за природу и мале фарме“

Европски парламент потписао је смртну пресуду за мање фарме и природу. То каже организација за заштиту животне средине Греенпеаце о раскинутом споразуму 1ТП6Т о ...

Украјински пилећи гигант има користи од европских пореских рајева

Украјинска компанија за живину МХП користи компаније са поштанским сандучићима у европским пореским оазама Луксембурга и Кипра да би домаће избегле порезе.

Европски парламент доноси одлуку о вегетаријанским пљескавицама и културном месу

Ове недеље ће Европски парламент гласати о томе да ли култивирано месо или поврће може бити „месо“, „хамбургер“ или „одрезак“ ...