lördag 16 januari 2021
Home EP Agnes Jongerius (PvdA) vill ha obligatoriska minimilöner i alla EU-länder

Agnes Jongerius (PvdA) vill ha obligatoriska minimilöner i alla EU-länder

Het minimumloon in de meeste landen van de Europese Unie stijgt dit jaar. In Polen is het minimumloon met 17 procent het hardst gestegen, maar de verschillen zijn erg groot. Dat meldt Eurofound, een door de EU opgerichte organisatie voor de verbetering van de leef- en werkomstandigheden, in een nieuw rapport.

Een gegarandeerd minimumloon voor alle werkenden is volgens de Europese Commissie harder dan ooit nodig. Ze heeft daarover een consultatieronde gevoerd met 23 koepels van werkgevers- en werknemersorganisaties en gaat nu met sociale partners uit de verschillende lidstaten praten. Een fatsoenlijk inkomen voor alle werkenden in de EU wordt “essentieel voor het herstel na de crisis” genoemd en nodig voor het heropbouwen van een eerlijke en veerkrachtige economie, aldus het dagelijks EU-bestuur.

Ruim 20 EU-landen kennen een minimumloon maar dat is soms onder het bestaansminimum. Zes lidstaten hebben geen wettelijke regeling. In Luxemburg, Ierland en Nederland ligt het minimumloon het hoogst. Het groothertogdom spant opnieuw de kroon, met 2.142 euro (+2 procent). In Bulgarije is het minimumloon in de EU het laagst met 312 euro per maand.

Na België als vierde volgen Duitsland en Frankrijk in de rangschikking. Eurofound schat dat 9 procent van de werknemers de bescherming van een minimumloon geeft en onder een collectief arbeidscontract valt.

De Nederlandse Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) noemt een Europees kader voor een verplicht of collectief minimumloon dringend noodzakelijk. De crisis heeft duidelijk gemaakt hoezeer de maatschappij afhankelijk is van beroepsgroepen en bedrijfstakken, zoals verplegers, de vuilnisman en schoonmakers, stelt ze. “Er is de laatste weken geen gebrek geweest aan waarderende gebaren en woorden van dank. Nu is het tijd om applaus om te zetten in behoorlijk loon.”

Begin dit jaar had EU-commissaris Nicolas Schmit (Banen en Sociale Rechten) al aangekondigd dit jaar met wetsvoorstellen te zullen komen over een gegarandeerd minimumloon in de EU te komen. De Europese Commissie benadrukt dat ze niet een Europees uniform minimumloon nastreeft, en ook geen geharmoniseerd systeem voor alle landen.

Volgens de Europese overkoepelende vakbondsorganisatie ETUC zegt 40 procent van werkenden in de EU inkomensverlies te hebben geleden sinds de uitbraak van de longziekte. De organisatie pleit voor een minimumloon van minstens 60 procent van het gemiddelde loon in een lidstaat.

populär

& #8216; Boris Johnson kommer att be EU om en ny Brexit-fördröjning & #8217;

Den brittiska premiärministern Boris Johnson förbereder sig för att begära uppskjutandet av EU för Brexit, nu när ...

Brexit-försening: tre dagar, veckor eller månader? Eller längre och också en folkomröstning?

Europeiska unionen är redo att skjuta upp Storbritannien med ytterligare tre månader om den brittiska premiärministern Boris Johnson ...

Danmark samtycker till att bygga den ryska gasledningen Nord Stream 2

Danmark är det sista europeiska landet som godkänner vägen för byggandet av Nord Stream 2-gasledningen.

Ukrainsk export av kycklingbröst + ben från och med nu lagligen till EU-marknaden

Den nästan obegränsade importen av ukrainskt fjäderfäkött slutar. Associeringsavtalet med det östeuropeiska landet ändras således ...

Kroatien vill också ha euro- och viseringsfri Schengenzon så snart som möjligt

Den kroatiska premiärministern Andrej Plenković klargjorde att Kroatien, den nyaste EU-nykomlingen, går med i de inre kretsarna i ...

Bara inuti

Australiska bönder vill ha fler utländska säsongsarbetare

Australien har meddelat att arbetstillståndet för utländska säsongsarbetare lättare ska minskas, men jordbruksorganisationerna driver på mycket mer.

Jordbrukare som är arga på stormarknader för att vara hämmade med priserna på butiksmat

Till de tyska mjölkböndernas ilska har två mjölkkooperativ ingått nya prisavtal med stormarknadskedjan Aldi om lägre smörpriser. Med detta bryter Aldi tidigare ...

Tyska grisuppfödare vill stoppa eller omorganisera med exitpremien

Mer än hälften av de tyska grisuppfödarna är mycket intresserade av att få en lämplig ekonomisk ersättning från ...

Skotska utsädespotatis är inte bara för export till EU

Den brittiska potatisindustrin diskuterar med Europeiska unionen om att slappna av utsädespotatismåttet, men är inte särskilt hoppfull om detta.

Schweiz har de mest skyddande skogarna i Europa

Träbeståndet i europeiska skogar har ökat med mer än tio miljarder kubikmeter trä under de senaste trettio åren.