torsdagen den 23 september 2021
Home EU Ny COPA-chef varnar för 'dogmatisk' Green Deal

Ny COPA-chef varnar för 'dogmatisk' Green Deal

Den nya europeiska livsmedelspolitiken måste ses över om en konsekvensbedömning visar att den har negativa konsekvenser för jordbrukare, säger den nya presidenten för den europeiska paraplyorganisationen COPA, Francaise Christiane Lambert.

In een exclusief interview met Euractiv accepteerde ze de noodzaak om landbouw af te stemmen op milieudoelstellingen en steunde ze de van-boer-tot-bord-strategie, maar waarschuwde voor ‘dogmatische’ doelen in de Green Deal-strategie.

Verkozen in 2017 als de eerste vrouw van de Franse boerenvakbond FNSEA, werd ze vorige week ook benoemd tot voorzitter van de COPA. Als veehouder met meer dan 19 jaar ervaring op haar naam, is Lambert van jongs af aan een sterke voorvechter van de landbouw.

Volgens haar is het nodig om de F2F-doelen te koppelen aan de capaciteit van de markt. “Als de GD-strategie bijvoorbeeld luidt dat 25% van de landbouwgrond moet worden gebruikt voor biologische landbouw: zullen Europese burgers dan ook 25% biologische voedselproductie eten?” vroeg ze.

Lambert betreurde dat bij de presentatie van de strategie vooraf geen impact-studie naar de toekomstige gevolgen is gedaan. “Zonder effectbeoordeling kan geen beslissing worden genomen. En als er negatieve aspecten naar voren komen, moeten ze worden herzien”, voegde ze eraan toe.

Een soortgelijke opmerking werd eerder ook al gemaakt door landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, die de mogelijkheid heeft geopend om de ambitieuze doelstellingen van F2F in een later stadium te herzien als de voedselzekerheid wordt bedreigd. “Als zou blijken dat deze strategie zowel de voedselveiligheid als het concurrentievermogen van onze landbouw bedreigt, dan zouden deze doelstellingen moeten worden herzien”, zei hij in juli voor de Franse Senaat.

De nieuw gekozen COPA-cheffin verdedigde het belangrijkste landbouwsubsidie-programma van de EU, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), tegen aanvallen, met name die van milieugroepen. Ze uitte haar teleurstelling over het feit dat ‘landbouw’ vorige week niet werd vermeld in de eerste State of the Union-toespraak van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Lambert zei dat ze van plan is voortaan jaarlijks zelf een eigen “State of the Agricultural Union” te maken.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de onzekerheden die de handel met zich brengt, was Lambert duidelijk dat landbouw centraal moet staan in internationale handelsovereenkomsten. Geïnspireerd door ex-handelscommissaris Phil Hogan, sprak ze haar steun uit voor ‘open strategische autonomie’.

Ze waarschuwde dat het openstellen van grenzen de EU in concurrentie zou kunnen brengen met landen die niet dezelfde productieregels hebben en benadrukte dat de EU geen producten kan binnenlaten uit landen waarmee geen gemeenschappelijke normen bestaan, zei ze, vooral met het oog op ontwerpovereenkomsten met Mercosur of Oceanië.

populär

EU varnar för fler cyberattacker när de går in i 5G

I en riskanalys varnade Europeiska unionen för ett ökande antal cyberattacker. Detta gäller främst attacker som ...

Något mindre luftföroreningar i Europa

Luftkvaliteten i Europa förbättras, men i synnerhet förorenad luft orsakar stora skador på ekonomin och ...

ASML får inte leverera högteknologisk utrustning till Kina och Huawei

Den nederländska chipmaskintillverkaren ASML kanske tillfälligt inte levererar sina mest avancerade maskiner till Kina. Tidigare beviljade tillstånd till ...

FN varnar för deflationen av länderna i sydöstra Europa

En studie av FN säger att länderna i sydöstra Europa konfronteras med en dramatisk minskning av befolkningen ...

EU på en ny front i Libyen nu också i nypen mellan ryssarna och turkarna

Trupper från den libyska militärledaren Khalifa Haftar närmar sig huvudstaden Tripoli tack vare militärstödet från ...

Bara inuti

"Rädda bin och jordbrukare" kan fortfarande misslyckas på grund av brist på tillräckligt stöd

Det europeiska medborgarinitiativet "Rädda bin och jordbrukare!" kan fortfarande misslyckas på grund av bristen på nödvändigt beslutsförhållande. Arrangörerna av detta ...

Chahim (PvdA) nöjd med stöd för uppmaning att avsluta djurförsök

Det måste finnas en EU -handlingsplan för att minska användningen av djurförsök i Europa så snabbt som möjligt och på ett säkert sätt ...

Ryssland förlänger också livsmedelsimportbojkotten över annekteringen av Krim

Ryssland har åter förlängt importblockaden på amerikanskt och europeiskt kött, fisk, mejeri, grönsaker och frukt med ytterligare ett år. President Putin ...

Van de Sparrentak glad över stödet för tillvägagångssätt för 'falska egenföretagare'

Europaparlamentet vill ha plattformsarbetare, till exempel Uber -förare eller Deliveroo -leverantörer, bättre arbetsvillkor och socialt skydd bieden. Europaparlamentet anser att ...

Jordbrukskonsulter kan hjälpa länder med sin livsmedelsstrategi

En mattjänsteman från ministeriet för jordbruk, natur och matkvalitet i Haag anser att de nederländska jordbrukskonsulaten vid ambassader utomlands har ...