torsdag 29 oktober 2020
Home EU Storbritannien köttindustri fruktar förlust efter misslyckande med EU-handelsavtalet

Storbritannien köttindustri fruktar förlust efter misslyckande med EU-handelsavtalet

Den brittiska organisationen för köttförädlare (BMPA) varnar premiärminister Boris Johnson att 1,2 miljarder pund årlig köttexport kommer att vara i fara om han inte snabbt når ett handelsavtal med EU.

Ook zeggen de vleesverwerkers dat er duizenden banen op het spel staan als de Britten niet binnen drie maanden hun zaken beter op orde brengen. Eerder hebben Britse landbouworganisaties, de autobouwers, transportondernemingen en de voedingsmiddelenindustrie zich in soortgelijke bewoordingen uitgesproken.

In een sterk geformuleerd persbericht reageren de vleesverwerkers op de bekendmaking dat premier Johnson wil terugkrabbelen op eerder met de EU gemaakte afspraken over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

In de Politieke Verklaring is afgesproken dat na de Brexit de EU-regels wel van kracht blijven in de Britse provincie Noord-Ierland, omdat er anders weer een échte, harde grens met de republiek Ierland zou moeten komen. Daarvan was juist bij de beëindiging van de Noord-Ierse burgeroorlog afgesproken dat zo’n grens er nooit meer zou komen. In dat geval zouden Engeland, Wales en Schotland wel uit de EU stappen, maar Noord-Ierland niet.

De werkafspraken over wederzijdse voortzetting van import en export zouden door Brussel en Londen worden vastgelegd in een handelsverdrag. Daarover wordt inmiddels acht maanden vrijwel vruchteloos onderhandeld, en dreigt nu geheel te mislukken door het ‘terugkrabbelen’ van Boris Johnson.

In dat geval stapt het VK zónder handelsverdrag uit de EU, hetgeen betekent dat vanaf 1 januari de wereldwijde WTO-regels van toepassing zullen zijn op álle handel tussen VK en EU. En de WTO-regels bepalen dat er wederzijds op vrijwel alle diensten en goederen douanerechten moeten worden betaald.

In dat geval wordt de Britse vleesindustrie geconfronteerd met (bijvoorbeeld) toeslagen van veertig procent op rundvlees, of dertig procent op zuiveldproducten. Vier maanden geleden liet de Britse regering voor het eerst doorschemeren dat de import en export met de EU toch niet zo geruisloos en vlekkeloos zou blijven verlopen, en dat voor sómmige producten sóms een kléin douanetarief nodig zou zijn.

Nu blijkt dat het over drie maanden wel eens voor álle producten altíjd fórse heffingen zullen worden. Premier Boris Johnson heeft gezegd dat er voor 15 oktober een handelsovereenkomst met de EU moet zijn gesloten, en hij beweert dat, als het niet gebeurt, beide partijen ‘dat moeten accepteren en verder moeten gaan’, eraan toevoegend dat dit een ‘goed resultaat’ zou zijn voor het VK.

Minister George Eustice (Buitenlandse Handel) nam een ​​soortgelijk standpunt in en suggereerde dat een no-deal, zonder EU-handelsverdrag, met WTO-tarieven van bijvoorbeeld 40% op de export van rundvlees, een ‘goede deal’ zou zijn, aangezien het Verenigd Koninkrijk dan onafhankelijk van de EU zou worden.

De BMPA zei echter dat, de realiteit is dat veel belangrijke kwesties onopgelost blijven. “De voorbereidingen voor de Brexit verlopen in een slakkengang en de ‘Brexit Report Card’ van de Britse regering vertoont enkele flagrante zwakheden in een exportsysteem dat op het punt staat massaal overbelast te raken”, aldus de vereniging.

BMPA-chef Nick Allen zei dat de vleesverwerkende industrie hun geduld heeft verloren en we roepen de regering op om deze problemen op te lossen voordat het te laat is. “Met minder dan vier maanden te gaan, heeft Groot-Brittannië een jammerlijk gebrek aan infrastructuur en mensen om het nieuwe exportsysteem te bedienen. Als dit niet wordt aangepakt, zal dit resulteren in enorme vertragingen, extra kosten en verloren bestellingen.”

populär

& #8216; Boris Johnson kommer att be EU om en ny Brexit-fördröjning & #8217;

Den brittiska premiärministern Boris Johnson förbereder sig för att begära uppskjutandet av EU för Brexit, nu när ...

Brexit-försening: tre dagar, veckor eller månader? Eller längre och också en folkomröstning?

Europeiska unionen är redo att skjuta upp Storbritannien med ytterligare tre månader om den brittiska premiärministern Boris Johnson ...

Danmark samtycker till att bygga den ryska gasledningen Nord Stream 2

Danmark är det sista europeiska landet som godkänner vägen för byggandet av Nord Stream 2-gasledningen.

Ukrainsk export av kycklingbröst + ben från och med nu lagligen till EU-marknaden

Den nästan obegränsade importen av ukrainskt fjäderfäkött slutar. Associeringsavtalet med det östeuropeiska landet ändras således ...

Kroatien vill också ha euro- och viseringsfri Schengenzon så snart som möjligt

Den kroatiska premiärministern Andrej Plenković klargjorde att Kroatien, den nyaste EU-nykomlingen, går med i de inre kretsarna i ...

Bara inuti

USA tillåter igen Dicamba i amerikanskt jordbruk och trädgårdsodling

Den amerikanska miljöbyrån EPA har godkänt ogräsdödaren Dicamba från kemikoncernen Bayer i fem år, trots stark kritik.

Polska parlamentet skjuter upp beslutet om ny strängare djurlag

Det polska parlamentet skjuter tillfälligt upp diskussionen om en strängare djurlag. Jordbrukskommissionen avbröt oväntat behandlingen av ...

Lägre slakthastighet ännu inte synlig; mobil slakt kommer snart

För närvarande kan Nederländerna inte tvinga slakterier till en lägre slakthastighet. För att kunna införa en sådan skyldighet, ...

Europaparlamentet vill ha 39 miljarder extra budget och böter för dissidenter

Europaparlamentet fortsätter att hålla sin plats i förhandlingarna om den europeiska fleråriga budgeten (2021--2027). Europaparlamentets budgetutskott ...

Speciellt europeiska jordbrukare och fiskare lider förluster på grund av Brexit-tullar

En brittisk avgång från Europeiska unionen är särskilt skadlig för holländskt jordbruk, livsmedels- och livsmedelsindustrin, ...