tisdag 27 oktober 2020
Home EU EU vill stoppa migranter utanför Europa och skicka tillbaka dem snabbt

EU vill stoppa migranter utanför Europa och skicka tillbaka dem snabbt

De EU-landen worden niet verplicht asielzoekers over te nemen van andere EU-landen. In een nieuw asielzoekerspact komt de Europese Commissie tegemoet aan het verzet van enkele EU-landen als Polen, Hongarije en Tsjechië die al jarenlang weigeren vluchtelingen onderdak te verlenen.

Wel wil de Europese Commissie een systeem opzetten voor crisissituaties waarin de EU-landen meebetalen aan de opvang in andere EU-landen. Ook moeten EU-landen die niet zelf vluchtelingen willen opnemen, de opvang of repatriëring van een aantal migranten in andere landen adopteren.

De focus van het Europese migratiebeleid moet liggen bij de terugkeer van kansloze asielzoekers. Die procedure moet sneller en beter, meent het dagelijks EU-bestuur.

Brussel wil bovendien verbeterde opvangcentra ‘aan de grenzen’ van de EU (in Turkije, Libanon of Noord-Afrika) waar vluchtelingen snel geïdentificeerd, gescreend en geregistreerd worden. Binnen vijf dagen moet duidelijk zijn of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, of dat de persoon teruggestuurd moet worden.

Het Europees Parlement bespreekt de nieuwe strategie donderdagochtend in Brussel met vice-voorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas en Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Zij presenteren daar het voorstel voor het nieuwe Asiel- en Migratiepact aan de leden van de parlementscommissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).

De Europese Commissie stapt definitief af van het in 2016 gelanceerde idee dat lidstaten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te nemen, zoals ze dat tijdens de migratiecrisis van 2015 wel heeft geprobeerd. Dat voorstel is door de EU-regeringsleiders nooit aanvaard omdat er te veel landen tégen waren.

In plaats daarvan komt er een donatie- en adoptiesysteem. Als de druk op zuidelijke EUI-landen te groot wordt, moeten andere landen bijspringen. Ze moeten dan ontfermen over afgewezen asielzoekers in een van die overbelaste landen, en zorgen voor hun terugkeer naar land van herkomst.

Als landen voor dat mee-betalen en adopteren kiezen, hebben ze bijna een jaar de tijd om terugkeer voor elkaar te krijgen. Als dat niet lukt, moeten ze die aielzoeker alsnog zelf opnemen en daarna vanuit eigen land verder aan de terugkeer werken. De EU-landen en het Europees Parlement moeten akkoord gaan met de nieuwe wetsvoorstellen. Dat kan nog wel eens minstens een jaar gaan duren.

In een eerste reactie zei de Nederlandse PvdA-Europarlementariër Kati Piri “dat het recht om asiel aan te vragen binnen de Europese Unie overeind blijft staan. En ook worden alle verzoeken nog steeds individueel beoordeeld. Die basisprincipes zijn goed,” aldus Kati Piri.

Ook noemde ze het logisch dat er meer werk wordt gemaakt van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel. Dat betreft momenteel bijna 2/3de van alle asielzoekers. Wel merkte ze op dat dit voorstel vooral solidair lijkt te zijn met de EU-landen, maar de vraag is hoe solidair het is met de vluchtelingen?

De ambities voor een nieuw beleid zijn volgens de Eurofractie van de ChristenUnie goed, maar Europarlementariër Van Dalen maakt zich wel zorgen over de haalbaarheid van de plannen. Van Dalen noemde de migratieproblematiek op het Griekse eiland Lesbos groot en daarom mag dit plan niet falen. “Met alleen solidariteit gaan we het niet redden. Terecht wordt gesteld dat alle EU-landen moeten meebetalen of opvangen. Zo niet, dan moeten er sancties komen in de vorm van kortingen op de Europese fondsen.”

populär

Konservativa i Lagerhuis firar ny seger: Brexit kan nu komma igenom

Premiärminister Boris Johnsons brittiska konservativa regering har fortsatt processen för att anta lagstiftning för avvikelse från EU ...

Syriska rebeller har nu nästan drivit ur Idlibs sista fäste

Efter några dagar stötande har den syriska armén ett fast grepp i södra provinsen Idlib. Regeringsstyrkor har ...

Corona i köttindustrin USA: inkomst cirka 10 % lägre

Banker och forskningsinstitut i USA tar hänsyn till att intäkterna i den amerikanska köttindustrin i år kommer att bli ...

Tyskland och Frankrike stoppar också vapenleveranser till Turkiet

Efter Tyskland och Nederländerna har Frankrike nu också tillfälligt slutat exportera vapen till Turkiet. Det handlar inte om ...

Nato och EU diskuterar FN: s uppdrag i gränsregionen Turkiet och norra Syrien

Försvarsministrarna från Nato-länderna diskuterar ett tyskt förslag till en internationell säkerhetszon i gränsområdet Syrien och Turkiet ...

Bara inuti

Europaparlamentet vill ha 39 miljarder extra budget och böter för dissidenter

Europaparlamentet fortsätter att hålla sin plats i förhandlingarna om den europeiska fleråriga budgeten (2021--2027). Europaparlamentets budgetutskott ...

Speciellt europeiska jordbrukare och fiskare lider förluster på grund av Brexit-tullar

En brittisk avgång från Europeiska unionen är särskilt skadlig för holländskt jordbruk, livsmedels- och livsmedelsindustrin, ...

'Förklädd EU jordbruk ett dödsslag för naturen och små gårdar'

Europaparlamentet har undertecknat dödsordern för mindre gårdar och natur. Det säger miljöorganisationen Greenpeace om det avskaffade EU-avtalet om ...

Ukrainska kycklingjätten drar nytta av europeiska skatteparadis

Det ukrainska fjäderfäföretaget MHP använder brevlådeföretag i de europeiska skatteparadiserna i Luxemburg och Cypern för att undvika skatter inom landet.

Europaparlamentet beslutar om namnet veggieburgare och odlat kött

Den här veckan kommer Europaparlamentet att rösta om huruvida odlat kött eller vegetabilisk mat kan vara "kött" eller "hamburgare" eller "biff" ...