Pazar 25 Ekim 2020
ev AB EU, Avrupa dışından gelen göçmenleri durdurmak ve çabucak geri göndermek istiyor

EU, Avrupa dışından gelen göçmenleri durdurmak ve çabucak geri göndermek istiyor

De EU-landen worden niet verplicht asielzoekers over te nemen van andere EU-landen. In een nieuw asielzoekerspact komt de Europese Commissie tegemoet aan het verzet van enkele EU-landen als Polen, Hongarije en Tsjechië die al jarenlang weigeren vluchtelingen onderdak te verlenen.

Wel wil de Europese Commissie een systeem opzetten voor crisissituaties waarin de EU-landen meebetalen aan de opvang in andere EU-landen. Ook moeten EU-landen die niet zelf vluchtelingen willen opnemen, de opvang of repatriëring van een aantal migranten in andere landen adopteren.

De focus van het Europese migratiebeleid moet liggen bij de terugkeer van kansloze asielzoekers. Die procedure moet sneller en beter, meent het dagelijks EU-bestuur.

Brussel wil bovendien verbeterde opvangcentra ‘aan de grenzen’ van de EU (in Turkije, Libanon of Noord-Afrika) waar vluchtelingen snel geïdentificeerd, gescreend en geregistreerd worden. Binnen vijf dagen moet duidelijk zijn of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, of dat de persoon teruggestuurd moet worden.

Het Europees Parlement bespreekt de nieuwe strategie donderdagochtend in Brussel met vice-voorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas en Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Zij presenteren daar het voorstel voor het nieuwe Asiel- en Migratiepact aan de leden van de parlementscommissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).

De Europese Commissie stapt definitief af van het in 2016 gelanceerde idee dat lidstaten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te nemen, zoals ze dat tijdens de migratiecrisis van 2015 wel heeft geprobeerd. Dat voorstel is door de EU-regeringsleiders nooit aanvaard omdat er te veel landen tégen waren.

In plaats daarvan komt er een donatie- en adoptiesysteem. Als de druk op zuidelijke EUI-landen te groot wordt, moeten andere landen bijspringen. Ze moeten dan ontfermen over afgewezen asielzoekers in een van die overbelaste landen, en zorgen voor hun terugkeer naar land van herkomst.

Als landen voor dat mee-betalen en adopteren kiezen, hebben ze bijna een jaar de tijd om terugkeer voor elkaar te krijgen. Als dat niet lukt, moeten ze die aielzoeker alsnog zelf opnemen en daarna vanuit eigen land verder aan de terugkeer werken. De EU-landen en het Europees Parlement moeten akkoord gaan met de nieuwe wetsvoorstellen. Dat kan nog wel eens minstens een jaar gaan duren.

In een eerste reactie zei de Nederlandse PvdA-Europarlementariër Kati Piri “dat het recht om asiel aan te vragen binnen de Europese Unie overeind blijft staan. En ook worden alle verzoeken nog steeds individueel beoordeeld. Die basisprincipes zijn goed,” aldus Kati Piri.

Ook noemde ze het logisch dat er meer werk wordt gemaakt van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel. Dat betreft momenteel bijna 2/3de van alle asielzoekers. Wel merkte ze op dat dit voorstel vooral solidair lijkt te zijn met de EU-landen, maar de vraag is hoe solidair het is met de vluchtelingen?

De ambities voor een nieuw beleid zijn volgens de Eurofractie van de ChristenUnie goed, maar Europarlementariër Van Dalen maakt zich wel zorgen over de haalbaarheid van de plannen. Van Dalen noemde de migratieproblematiek op het Griekse eiland Lesbos groot en daarom mag dit plan niet falen. “Met alleen solidariteit gaan we het niet redden. Terecht wordt gesteld dat alle EU-landen moeten meebetalen of opvangen. Zo niet, dan moeten er sancties komen in de vorm van kortingen op de Europese fondsen.”

popüler

Şimdi Türk (NATO) güney kanadında Rus tankları var

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Casuvoğlu'nu ziyareti sırasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kendini ...

Barnier ayrıca İngiliz EU ticaret anlaşmasını müzakere edecek

EU baş müzakerecisi Michel Barnier, İngiltere ile gelecekteki bir serbest ticaret anlaşmasını görüşecek olan EU ekibinin başına getirildi. Barnier ...

Tüm sendikal haklar Avrupa düzeyinde de geçerli değildir.

Lüksemburg'daki Avrupa Mahkemesi, Avrupa sendikalarının Avrupa aleyhine açtığı bir davaya olumsuz karar verdi ...

CDU, Almanya Başbakanı Merkel'in halefi olarak AKK hakkında tereddüt ediyor

Alman politikacı ve bakan Annegret Kramp-Karrenbauer, geçen hafta Hıristiyan Demokrat Parti CDU'su başkanlığını üstlendi. Ama ...

EU, çok ihtiyaç duyulan modernizasyon konulu iki yıllık bir konferans düzenledi

Avrupa Komisyonu, Avrupa içinde modernizasyon ve reform konulu iki yıllık bir konferans için Çarşamba günü kendi fikirlerini sundu ...

Hemen içinde

Vooral Europese boeren en vissers lijden verliezen door Brexit-douane

Een vertrek van de Britten uit de Europese Unie is vooral schadelijk voor de Nederlandse landbouw, de voedings- en levensmiddelenindustrie, de...

'Gizlenmiş EU tarımı doğa ve küçük çiftlikler için ölüm darbesi'

Avrupa Parlamentosu, küçük çiftlikler ve doğa için ölüm emrini imzaladı. Greenpeace çevre örgütü EU'nin kaldırılan anlaşması hakkında söylediği şey ...

Ukraynalı tavuk devi Avrupa vergi cennetlerinden yararlanıyor

Ukraynalı kümes hayvanı şirketi MHP, yurt içinde vergilerden kaçınmak için Lüksemburg ve Kıbrıs'ın Avrupa vergi cennetlerinde bulunan posta kutusu şirketlerini kullanıyor.

Avrupa Parlamentosu sebzeli hamburger ve kültürlü etin ismine karar verdi

Bu hafta Avrupa Parlamentosu, kültürlü et veya sebze yemeğinin 'et', 'burger' veya 'biftek' olup olamayacağını oylayacak ...

LNV bakanları: lütfen EU tarımındaki değişiklikleri en aza indirin

Lüksemburg'da gece görüşmelerinin ardından, Avrupa Tarım Bakanları, yeni ortak ...